Foto: Bobo
zalastritof
Sre, 28.9.2022 06:57
Na ponedeljkovi seji mestnega sveta so potrdili predlog, da bi bilo na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa mogoče plačevati z bančno ali kreditno kartico.

Številni se že dolgo pritožujejo nad tem, da v Ljubljani parkirnine in vožnje z avtobusom ni mogoče poravnati z bančno ali kreditno kartico. 

Tu in tam pritožba, povezana s to tematiko, priroma tudi na portal Pobude meščanov.

»Kakšno nepreverjeno opremo vgrajujete? Piše se leto 2022 in v glavnem mestu še vedno ne moremo plačati parkirnine z bančno ali kreditno kartico, aplikacijo Urbana pa prav tako ne moremo napolniti z istimi?« se je recimo pritožil meščan.

A na vidiku so spremembe. 

Tehnološka oprema, stara več kot desetletje

Mestni svet je na ponedeljkovi seji potrdil predlog možnosti plačevanja vožnje z ljubljanskim avtobusom z bančno oziroma kreditno kartico. 

Znesek za vožnjo trenutno lahko poravnate s kartico urbana, prek spletne aplikacije Urbana ali pa s pametno denarnico valu moneta na mobilnem telefonu. 

V Javnem holdingu Ljubljana, pod okrilje katerega sodi javno podjetje Ljubljanski potniški promet, so za časnik Dnevnik pojasnili, da je trenutna tehnološka oprema za plačilo voznine stara trinajst let in da jo je najprej treba nadgraditi oziroma zamenjati opremo.

Kdaj bo tovrstno plačevanje omogočeno? 

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj povedal:

»V prvih mesecih leta 2023 bo na avtobusih že mogoče plačevati s kartico, čeprav jaz pravim, da je kartica urbana svojo nalogo izvrstno opravila.«

Napovedal je tudi, da bodo temu zgledu praviloma sledili tudi pri parkomatih. Po njegovih besedah bodo še letos zamenjali vse stare parkomate z novimi, ki ob plačilu pakrirnine izdajo račun, kar je v skladu z zahtevami Finančne uprave Republike Slovenije. Plačila s kartico ti novi parkomati, ki jih nameščajo letos, sicer ne omogočajo.

Starejše novice