Lara Paukovič
Sre, 1.2.2023 07:00
Od začetka januarja na Čufarjevi ulici v Ljubljani deluje Georgie Bistro pod vodstvom chefa Gregorja Jelnikarja in ekipe, s katero je do nedavnega ustvarjal v znanem bistroju Monstera.

Že decembra ob zaprtju bistroja Monstera je Bine Volčič napovedoval, da ekipo pod vodstvom chefa Gregorja Jelnikarja, ki je ustvarjala v Monsteri, čakajo novi izzivi.

Zdaj je znano, kakšni: najdete jih v čisto na sveže odprti restavraciji Georgie Bistro, ki po njihovih besedah ponuja to, kar je mesto pogrešalo: sodoben in prijeten ambient, kot ustvarjen za sproščena druženja ob dobri hrani in pijači.

Jelnikarjev talent in zagnanost je v preteklosti prepoznal Volčič in ga povabil, da se mu pridruži. Po letih mentorstva je v Monsterini kuhinji prevzel glavno vlogo, zdaj pa je veščine preselil v svoj bistro.

Sledijo trajnostnosti

Če ste torej radi obiskovali Monstero, se boste nedvomno domače počutili tudi tukaj. »Zbrali smo se enakomisleči fantje in dekleta, ki nam odgovarja koncept kulinarike, kakršnemu smo sledili v Monsteri,« nam razloži Jelnikar.

»To je po mojem mnenju tudi edini koncept, ki je trajnostno vzdržen. Gostom moraš ponujati nove krožnike, sicer se naveličajo, po drugi strani pa je treba slediti ekološkim smernicam, na primer danes veliko govorimo o zero waste ... to, da zmanjšaš količino odpadkov, ki jo proizvajaš med delom, je dobro tako za planet kot za posel,« je prepričan.

Pove tudi, da izjemno ceni svojo devetčlansko ekipo, s katero so v Monsteri osvojili veliko priznanj, med drugim tudi omembo v Michelinovem vodniku. Tudi v novem Georgie bistroju tako stremijo k odličnosti.

»Tu ponujamo vse, kar je bilo dobrega v Monsteri in še veliko več,« pravi Gregor Jelnikar, ki se je za odprtje lastnega bistroja odločil, ker ima občutek, da je v njem še ogromno neuresničenega potenciala in idej, ki bi jih rad delil z gosti.

»Čeprav kuham že deset let, se počutim, kot da sem šele na začetku,« dodaja.

Kot pojasnjuje Jelnikar, so kljub vsemu začeli tako, da koncept ni pretirano ekstremen. Vpeljali so na primer opcijo, da gost ob večerih naroči meni a la carte in si sam izbere, kaj bo jedel, ne ponujajo le degustacijskega jedilnika, kar je bila praksa v Monsteri.

»Tu smo šli torej en korak nasproti gostom, ki nas ne poznajo.«

Nekateri, ki so se z njimi srečali prvič, delajo v okoliških stavbah (blizu je tudi stavba Radiotelevizije Slovenija) in so bili morda navajeni, da na tem mestu lahko dobijo službene malice. Včasih je tu namreč delovala restavracija Ambient, prvenstveno namenjena prav temu.

»Dejansko je bilo nekaj takih, ki so mislili, da bo koncept tak, kot je bil prej v Ambientu, in so bili malo šokirani. Mi vseeno stremimo k bolj razgibanemu jedilniku, tako da tudi če ješ pri nas dvakrat tedensko, ne boš dobil iste jedi. Smo pa ceno prilagodili na ta način, da se nam zdi še vedno zelo primerna za to, kar ponujamo,« pravi Jelnikar.

Cene za posamezno jed se sicer začnejo že pod desetimi evri, za 5-hodni degustacijski meni boste odšteli 54 evrov, za sedemhodni pa 65 evrov.

Gostje so nori na goveje ličnice

Ob vprašanju, katero specialiteto s svojega jedilnika bi najprej priporočil gostu, brez pomisleka odgovori, da goveje ličnice.

»To je stvar, ki smo jo imeli v Monsteri na meniju šest let in smo jo prinesli s sabo. Potrdimo lahko, da se gostje vračamo tudi samo zaradi teh ličnic. Tako da bi nekomu, ki nas obišče prvič in bi poskusil eno jed, zagotovo takoj predlagal to.«

Ponujajo pa tudi privlačne opcije za vegetarijance.

»Ne morem sicer obljubiti, da se da v prvo vedno speljati vegetarijanski degustacijski jedilnik, torej pet ali sedem hodov, imamo pa vedno opcijo za trihodno vegetarijansko kosilo.«

V času našega obiska so imeli na meniju denimo polnjene šampinjone s pirejem sladkega krompirja, zelenjavno mineštro, glazirano rdečo peso s stračatelo in še kaj.

Okusna ekološka vina in koktejli 's twistom'

Bistro je zdaj odprt komaj nekaj tednov in Jelnikarja z ekipo je najbolj skrbelo, da na novi lokaciji ne bodo deležni toliko 'after work' in večernih obiskovalcev, ki na tej lokaciji tega prej niso bili vajeni.

»Vendar so očitno tak koncept pogrešali, saj smo izjemno pozitivno presenečeni ravno nad odzivom teh popoldanskih gostov, torej po peti uri,« zadovoljno pove.

Z mislijo na to so seveda razvili prefinjeno ponudbo ekoloških vin in koktejlov.

»Glede pijače gostom priporočam, da se prepustijo našim natakarjem in someljeju, ki res prisluhnejo željam vsakega gosta. Naši koktejli sicer niso pretirano avantgardni, ampak kljub vsemu tiste klasike, ki jih ljudje najbolje poznajo - seveda z našim osebnim twistom,« zaključuje Gregor Jelnikar.

Starejše novice