Foto: Piccola
Lara Paukovič
Čet, 5.1.2023 07:00
Picerija Piccola, kjer lahko dobite rimski tip pice in pravi domači tiramisu, v centru Ljubljane obratuje šele od septembra, a so jo meščani hitro vzeli za svojo.

Na Gornjem trgu v Ljubljani, na mestu, kjer je bila prej restavracija Remi's place, od septembra diši po italijanskih picah. Pečejo jih v ljubki piceriji Piccola, ki je ob večerih pogosto tako polna, da brez rezervacije ne prideš do svoje pice.

Entuziastična ekipa šestih mladih, vodja restavracije Anina, pa Matej in Leander, ki 'čarajo' v kuhinji, in Nika, Sara in Mitja, ki goste pričakajo in postrežejo, je izredno vesela, da so Ljubljančani nov kulinarični prostor v tako kratkem času vzeli za svojega.

»Uradno smo odprli 18. septembra in hitro se je začelo dogajati. Ljudje so prostor lepo sprejeli, mislimo, da se tu počutijo dobro. Všeč jim je naš vajb, ta domačnost ... no, pa tudi pica je zelo dobra (smeh),« so nam dejali.

Pravzaprav so nekateri njihovo pico poskusili že pred uradnim odprtjem, saj so se pri njihovih sosedih, prav tako pred kratkim odprtem baru Ferdinand, odvijali dogodki, zaradi česar je bil Gornji trg ves čas poln potencialno lačnih obiskovalcev.

»Rekli so nam: zakaj pa ne bi vi že malo zalaufali te peči? In pomislili smo, da zakaj pa ne, čeprav je bilo tu pri nas tedaj še vse na pol narejeno, potekala so vzdrževalna dela ...« 

Do uradnega odprtja so tako pico ponujali le skozi okno, ljudje pa so jo lahko pojedli pri Ferdinandu ali na stopnicah ob piceriji.

V poletnih mesecih se je to izkazalo za odlično poslovno potezo, tako da nameravajo letos poleti za tiste, ki bi pico pojedli mimogrede, ne nujno v restavraciji, 'pico skozi okno' vzpostaviti ponovno.

Ekipni duh

Vodja Piccole Anina Peric je pred Piccolo vodila drugo picerijo, zatem pa se je preselila v Italijo, kjer je pekla pice in pridobila ogromno izkušenj ter občutka, kaj Italija in italijanska hrana sploh je.

Ko je dobila idejo za odprtje picerije v Ljubljani, je na kup nabrala ekipo, od katerih je vsak člen prispeval svoj kamenček v mozaik zgodbe Piccole.

»Tega smo se lotili skupaj, kot tim. Notri je delček vsakega od nas, vsi smo potem tudi pripeljali svoje ljudi in širili glas o Piccoli naprej,« razlaga Nika Klančar, ki skrbi za strežbo in socialna omrežja Piccole.

Dodala je tudi, da je prostor, ki so ga iskali kar nekaj časa, večinoma opremljen s 'second hand' pohištvom, saj se jim je zdelo pomembno, da ima prostor dušo, tudi stene so prebarvali sami.

Kaj ponujajo?

V Piccoli vam bodo postregli pizzo romano, rimski tip pice, kakršno pečejo v italijanski prestolnici. Opisujejo jo kot nekakšen hibrid med pinso in italijansko pico, ki so jo želeli približati lokalnemu okolju.

»V Ljubljani klasične pinse sicer že imamo, tako da smo se tega lotili malo z druge strani. Naša pica je res sočna, okusna, hrustljava, kompaktna. Bistvo je, da hrusta in stoji - ko jo primeš, se ne prepogne in lahko jo ješ z rokami,« so dodali.

»Po sestavinah je precej podobna običajnim picam, le da so vse naše uvožene iz Italije, je pa drugačne oblike, pripravljena, fermentirana in pečena na drugačen način.«

Ponujajo kar devet zelenjavnih pic in štiri veganske, mesnih oziroma morskih pa je v ponudbi osem. Med njimi so najbolj priljubljene italijanske omake: Amatriciana, Putanesca, Siciliana, Marinara in druge.

Veganska ponudba je obširna, ker tudi nekaj članov ekipe ne je mesa, poleg tega pa si je vodja želela, da je picerija prostor, kamor lahko pridejo različne družbe in nihče ne bo ostal lačen. 

»Da greš lahko na družinsko kosilo, na kosilo s prijatelji, na zmenek ali pa kosilo z babico, pa bo na meniju vsakdo našel nekaj zase.«

Pri njih boste našli tudi novost: male okrogle pice, poimenovane piccole, ki jih je mogoče pospraviti v enem grižljaju. To je bila njihova ideja že, ko so odprli picerijo - zato se tudi imenuje Piccola, v ozadju pa je tudi ideja držati se pregovora 'Sono le piccole cose della vita': V življenju štejejo majhne reči. Majhni dogodki, grižljaji, nasmeh, objemi, ki naredijo vsak dan. 

»Želeli smo nekaj posebnega, nekaj, česar še ni pri nas,« pravijo. Vodja restavracije Anina se je nad malimi picami navdušila v Italiji, kjer se prodajajo v večini pasticcerij in so priljubljena ulična hrana, in sklenila je, da bo to pripeljala tudi v Ljubljano.

A najprej so morali vzpostaviti kuhinjo, sestavine in osebje ter pričeti peči 'običajne' pice, ki so se dobro prijele, da so se lahko lotili še tega projekta.

Kot drugo svojo posebnost pa izpostavljajo tiramisu. Ta ni italijanski, temveč je narejen po varovanem družinskem receptu, ki ga je Anini zaupala njena mama.

»Naš tiramisu je res srčen, vsi ga imajo radi,« je smeje zagotovila ekipa Piccole.

Starejše novice