Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 29.3.2023 20:00
Novica o ukinjanju birmanskih botrov v murskosoboški škofiji še vedno odmeva. Zdaj se je glede te teme oglasil tudi predstojnik Katedre za cerkveno pravo na Teološki fakulteti.

Kot smo poročali v začetku meseca marca, so se v Župniji Beltinci odločili, da z letošnjim letom ukinejo birmanske botre. 

Spomnimo ...

Novico o tem nam je prva sporočila bralka, ki bi bila botra na letošnji birmi v beltinški cerkvi, a ji je to zdaj onemogočeno.

Dejala je, da naj bi bila nova pravila uvedena s strani župnika Borisa Kučka, kaplana Andreja Lažete in s podporo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa

»Ti trije imenovani so se odločili, da otroci ne smejo imeti več birmanskih boter. Smo edina župnija, v kateri so prepovedali botre. Sem ena izmed boter mojemu birmancu, ampak je res žalostno in grozno, da so ukinili to tradicijo - običaj,« je zapisala bralka Sobotainfo

Župnija Beltinci pa pri tem ni izjema, soboški škof je nato napovedal, da bodo prihodnje leto uvedli ukinitev birmanskih botrov po vsej murskosoboški škofiji, prav tako naj bi birmo prestavili že v peti razred. 

»To ni lepo. To je bil lep običaj«

Ko je novica o ukinjanju birmanskih botrov odjeknila v javnosti, so se začela vrstiti deljena mnenja s strani birmancev, njihovih staršev in botrov ter ostalih občanov.

Nekateri so se strinjali, da se birmanski botri ukinejo, večina pa jih je bilo mnenja, da je ta odločitev nepotrebna in da s tem ukinjajo tradicijo.

»Potem bodo še naredili, da ko boš se ženil, potem tudi ne bo treba kumov (botrov), če bo šlo tako daleč,« je izpostavil eden izmed mimoidočih.

»Ja, jaz se s tem ne strinjam, bi bolj podprla, da so botri,« je dodala druga mimoidoča.

»To ni lepo. To je bil lep običaj,« je dodal še tretji mimoidoči.

»Odločitev za ukinitev botrov nastala prehitro in brez temeljitega razmisleka«

Zdaj se je glede te teme oglasil tudi predstojnik Katedra za cerkveno pravo na Teološki fakulteti Stanislav Slatinek.

Kot je zapisal na blogu na spletni strani Katedra za cerkveno pravo, je v zadnjem času spremljal celotno dogajanje glede ukinjanja birmanskih botrov in prišel do zaključka, da je do te odločitve prišlo prehitro in nepremišljeno

»Ob vsem tem se zdi, da je odločitev za ukinitev botrov nastala prehitro in brez temeljitega razmisleka, ali je to res ukrep, ki bo koristil Cerkvi, ali pa gre le za kapitulacijo Cerkve in beg pred novimi pastoralnimi izzivi,« je izpostavil.

Dodal je, da sklicevanje na zakonik cerkvenega prava v tem primeru ni smiselno, saj »se s tako – pozitivistično – razlago cerkvenega prava ni mogoče strinjati, ker ni v skladu z najvišjim zakonom Cerkve, ki je 'blagor duš'.«

Prepoved botrov, ki niso poročeni, je v današnjem času nerazumljiva

Predstojnik Katedra za cerkveno pravo se prav tako ne strinja s trditvami beltinškega župnika in soboškega škofa, da večina birmanskih botrov ni primerna za opravljanje te funkcije in s tem ogrožajo svetost zakramenta birme. 

Po njegovem mnenju to, da nekdo ni cerkveno poročen in nima vseh zakramentov oziroma, da je ločen ali živi v istospolni zvezi v današnjem času ne bi smel biti razlog, da ne sme biti birmanski boter. 

»Treba je prisluhniti času, v katerem živimo. Bila so obdobja, ko so bili razvezani in civilno poročeni redek pojav. Prepoved izbire botra, ki ni bil cerkveno poročen, je bila v preteklosti morda še razumljiva. Danes pa je to zelo razširjen pojav, do katerega je treba imeti drugačen, bolj misijonarski pristop,« je poudaril Slatinek in dodal: 

»Papež pravi, da ni prav, da se ločene in znova poročene, zaradi pomanjkanja cerkvene poroke, obravnava kot 'izobčene', saj so še vedno del cerkvenega občestva.«

»Roko na srce: tudi duhovniki in škofje nismo brezmadežni«

Z ukinitvijo botrov se bo posledično vzgoja otrok prepustila samo staršem, med katerimi so številni, tako kot botri, razvezani in nekateri tudi znova poročeni.

»Bo naslednji ukrep ukinitev starševske vloge, saj tudi oni pogosto ne živijo 'primerno veri in nalogi', ki so jo sprejeli?« se ob tem sprašuje Slatinek.

Meni, da če bomo sledili tej praksi, potem lahko počasi razmišljamo o zaprtju vseh vrat in oken ter ugasnemo luč Evangelija.

»Roko na srce: tudi duhovniki in škofje nismo brezmadežni. Morda bodo tudi starši in botri nas kdaj vprašali, če mi živimo 'primerno veri in nalogi', ki smo jo sprejeli. 

Izzivi so zato, da jih premagamo, ne pa ukinjamo. Bodimo stvarni, vendar ne izgubimo vedrine, drznosti in upanja polne podaritve. Ne pustimo si vzeti misijonarske moči! Ne pustimo si vzeti botrov!« je še izpostavil.

Celoten zapis predstojnika Katedra za cerkveno pravo si lahko preberete tukaj.

Starejše novice