foto: bobo
Ljubljanainfo
Sre, 29.3.2023 11:00
Eminenten objekt sredi mestnega parka propada. Rastline v njemu pa naj bi bile prepuščene same sebi.

Rastlinjak v Tivoliju, ki se ponaša z več kot dvestoletno zgodovino je namenjen vsem, ki si želijo spoznati nekaj rastlin iz toplejših, predvsem tropskih predelov sveta. 

Eden izmed meščanov pa te dni na servisu Pobude meščanov mesto opazarja, da znani rastljinak v središču mesta že dolgo nihče ne obiskuje, saj naj bi bil ta namreč v čedalje bolj zapuščenem in propadajočem stanju.

»Rastlinjak v Tivoliju je povsem zapuščen in propada. Sramotno! Še huje je, ker notri propadajo, se sušijo in gnijejo rastline in lončnice,« je zapisal meščan.

Je predvidena sanacija?

Tako kot marsikateri drugi mimoidoči pa se tudi omenjeni meščan sprašuje ali je morda predvidena sanacija rastljaka?

»Obiskovalci parka, sprehajalci, turisti hodijo dnevno mimo te sramote in se ne morejo načuditi, da je tako eminenten objekt sredi rožnega vrta v takšnem zapuščenem stanju in da so rastline v njem kar same sebi prepuščene,« je še zapisal meščan na servisu Pobude meščanov.

Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet sitacije še ni komentiral, odgovor naj bi imeli v pripravi.

Obnova Tivolskega rastljinaka

Spomnimo: Avgusta 2021 naj bi se sicer pričela obnova drugega dela Tivolskega rastljinaka, ki bi se nato v kratkem času moral v še boljši različici ponovno odpreti za javnost. Obnova rastlinjaka je oktobra 2021 še vedno potekala...

»Prvo polovico tivolskega rastlinjaka s sredstvi Mestne občine Ljubljana smo že obnovili, za kar se res iskreno zahvaljujemo. Sedaj nas čaka še obnova druge polovice rastlinjaka in potem bo spet odprt za javnost,« so oktobra 2021 zapisali na spletni strani Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.

Kaj se torej dogaja z rastljinakom, kjer smo si še nedolgo nazaj lahko ogledali čudovito medinilo, perujski oleandrovec in ostale pisano obarvane rastline?

Botanični vrt: »Ne vemo ali bomo tam še imeli naš vrt«

Iz Botaničnega vrta Ljubljana za Ljubljanainfo odgovarjajo, da je rastlinjak trenutno res še vedno zaprt, saj v njemu še vedno potekajo določena dela.

»Sicer moram priznati, da za zdaj res niti ne vemo ali bomo tam še naprej imeli naš vrt, saj naj bi Mestna občina Ljubljana prostor rastlinjaka dodelila krajinskemu parku Tivolu. Kljub temu pa naši vrtnarji še vedno hodijo v rastlinjak parkrat tedensko vzdrževati tamkajšnje rasline,« nam zaupa zaposlena v Botaničnem vrtu Ljubljana.

Starejše novice