Nika Vajnhandl
Ned, 10.10.2021 13:55
Preverili smo, koliko Ljubljančanov se odloča za nakup v trgovinah z rabljenimi oblačili.

Odnosa do oblačil skorajda nimamo več. Ljudje večinsko kupujejo masovno in čim ceneje.

Oblačila kupujejo z zavedanjem, da so nizkokakovostna, tudi z besedami »za enkrat obleč bo dobro«, »za dva evra je dobro.« 

Slovenci smo na vrhu lestvice, kar se tiče odpadnega tekstila. 

Nova kakovostna oblačila od domačih in tujih oblikovalcev nosijo višje cene, tako da se veliko ljudi obrača na hitro trendovsko modo, ki ima nizke cene.

V Sloveniji pa se na splošno redko kdo »pohvali«, da kupuje rabljena oblačila. Po večini se to še vedno povezuje z nižjim razredom ali »hipijevskim« stilom. 

Redko kdo se zaveda, da rabljeno ne pomeni nujno »obrabljeno« in da so to kosi, ki jih brez problema nosimo na najpomembnejše dogodke, službo, zmenke, večere v mestu. 

Trgovci trgovin z rabljenimi oblačili opažajo, da se počasi odnos spreminja - vendar bolj v očeh ljudi, ki jim je pomembna skrb do okolja in se na tem področju informirajo.

Namesto da oblačila končajo kot smeti, jim ponudimo novo življenje in s tem pomagamo pri skrbi za naravo. 

Govorili smo z dvema lastnicama trgovin z rabljenimi oblačili, da bi ugotovili, kakšen odnos pa imajo Ljubljančani do rabljenih oblačil.

Moja tvoja omara

V trgovini z rabljenimi oblačili Moja tvoja omara, ki je pri BTC-ju, razlagajo, da njihove stranke pritegnejo kosi, ki so novi - nikoli nošeni ali še z etiketo.

»Velikokrat dobimo odziv od strank, da so presenečeni, kako ohranjena so oblačila in da so navdušeni. Na splošno pričakujejo mogoče oblačila, na katerih se pozna obraba in ne kose, ki so kot novi,« razlagajo iz trgovine Moja tvoja omara.

V Moji tvoja omari prodajajo vsa ženska oblačila, obutev in dodatke - pasovi, nakit, očala, spodnje perilo, torbice. Trenutno pa odpirajo Mojo tvojo bolho in pa otroška oblačila - kjer je kupovanje rabljenih oblačil veliko bolj razširjeno in bližje ljudem. 

Cene v njihovi trgovini se gibljejo v povprečju od dva do 12 evrov. Kosi, ki so v trgovini 30 evrov, se pri njih prodajajo za od pet do šest evrov. 

Vsa oblačila v Moji tvoji omari so last fizičnih oseb po Sloveniji, za katere v trgovini vršijo prodajo. Ko izdelek prodajo, lastnikom nakažejo denar. 

Njihovi kupci so povprečno stari od 20 let in vse do 60. 

Divas Vintage Store

Divas Vintage Store je svoja vrata sicer zaprla pred letom dni in se preselila na splet.

Ponujajo oblačila izpred leta 1990 za moške in ženske ter modne dodatke. Tako so nekateri kosi pri njih morda malo bolj klasični, so pa zato brezčasni in se dobro kombinirajo, so obstojni in trajni.

Imajo tudi zanimive kose iz obdobij od 1920 do 1990, ko so bili trendi oziroma stili bolj definirani - ti kosi popestrijo osnovno garderobo. Cene za take kose so primerljivi s cenami hitre mode, ki ne vsebujejo istih lastnosti in kvalitet in s seboj ne nosijo zgodbe. 

Vsi kosi v njihovi ponudbi so ročno izbrani od posameznikov, ki jim jih prinesejo ali so izbrani po sejmih v tujini.  

Opisujejo, da so njihove stranke predvsem študentje, ki hodijo na izmenjave v tujino in se vrnejo z novim spoštovanjem oziroma sprejemanjem za oblačila iz druge roke. 

Lastnica trgovine opisuje, da mlajši iščejo zanimive kose, ki so morda tudi v trendu, ter svečane obleke za posebne priložnosti, starejši pa malo bolj poznajo kakovost in izbirajo bolj klasične kose. Obojim pa so privlačne tudi njihove cene in seveda očiščena in negovana oblačila.

»Veseli me, ko vidim osebo na ulici, ki izstopa od ostalih s svojim stilom ne glede kakšen je to stil, je pa njegov in se tako dobro počuti, kar se pozna tudi pri njegovi drži, zato on nosi obleko in ne obleka njega,« pove lastnica trgovine Divas Vintage Store.

Starejše novice