Foto: Odprta kuhna
Živa M. Brecelj
Sre, 26.5.2021 15:57
V petek, 21. maja, se na Pogačarjev trg na ljubljanski tržnici vrača Odprta kuhna.

Kot vsako leto se bo že uveljavljenim in priljubljenim obedovalnicam pridružilo kar nekaj novih ponudnikov s pestro izbiro jedi in pijač.

Ob odprtju v petek, 28. maja, bodo na voljo rudi dobrote Meat Business in Taco Polako s priljubljenimi burgerji in tacosi, Pišek bar bo postregel s krompirčkom in perutničkami, Bistro Grad Štanjel pa z okusi s Krasa. Na Pogačarjev trg prihaja tudi ekipa Bužinel z vinom in morskimi jedmi ter The AMAZE s pisano vegansko ponudbo. Slastna bo tudi izbira slaščic. Obiskovalci se bodo lahko posladkali tudi pri novopridruženih ponudnikih Stories by Lea, le Potica in Toro. Organizatorji do jeseni obljubljajo še kakšnega novinca in povratnika, ter zagotavljajo, da bo ponudba vsekakor raznovrstna in kot vedno odlična.

Gost odprtja bo mlad chef Jakob Pintar iz ljubljanske restavracije TaBar, ki je umeščena na seznam najbolj svežih in inovativnih svetovnih restavracij 50BestDiscovery, Jakob pa je tudi nosilec naslova Mladi talent 2020 po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau.

O trenutnih izzivih v gostinstvu smo se pogovarjali s soustanoviteljico Odprte kuhne Almo Kochavy.

Kateri so bili letos poleg prilagoditve izvajanja ukrepov še drugi izzivi, s katerimi ste se morali spopasti? 

»Največji izziv že drugo leto zapored predstavlja nepredvidljivost okoliščin, ki otežujejo kakršnokoli dolgoročnejše načrtovanje. Med čakanjem smo lahko izpilili nekatere podrobnosti in izpeljali še kakšen zanimiv projekt, za katerega v preteklih letih nismo imeli dovolj časa.«

Bi lahko letošnjo Odprto kuhno razumeli tudi kot poklon in podporo gostincem, ki jih je kriza epidemije najbolj prizadela? 

»Področje gostinstva in turizma je v obdobju pred epidemijo končno začelo žeti sadove trdega dela in zaradi kakovosti, inovativnosti in ustvarjalnosti zaslovelo tudi zunaj meja Slovenije. Izjemna rast in razvoj sta se zaradi trenutnih razmer bila prisiljena ustaviti, kar je mnoge usodno zaznamovalo.

Odprta kuhna vsako leto poskrbi za raznolik in kakovosten nabor dobrot, ki odraža pestrost Slovenije kot gastronomske regije in predvsem trdo delo gostincev, ki bodo v tem času še posebno veseli naše izkazane podpore.«

Najbolj so nas prizadele nesrečne zgodbe mnogih gostincev, težave, s katerimi so se morali soočiti, saj so bile restavracije tako dolgo zaprte. Ravno zaradi teh si Odprta kuhna želi delovati kot platforma, preko katere bi lahko ljubitelji kulinarike podprli gostince. Podobnemu cilju sledi tudi naš projekt Sous Chef, v sklopu katerega zagotavljamo strateško ter komunikacijsko podporo podjetjem s področij kulinarike in turizma.

Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne

Kakšne omejitvene ukrepe bodo morali ponudniki in obiskovalci spoštovati? 

»Za Odprto kuhno veljajo enaki ukrepi kot za obisk katerekoli tržnice na prostem. Prepričani smo, da so naši obiskovalci srčni in odgovorni ljudje, ki bodo pazili nase in na druge z vestnim vzdrževanjem primerne razdalje, rednim umivanjem in razkuževanjem rok, ustrezno higieno kašlja in drugimi nepogrešljivimi zaščitnimi ukrepi.

Pozivamo vse, da v primeru slabega počutja raje ostanejo doma, in da si ob nastali gneči, nadenejo maske, oziroma se odpravijo na krajši sprehod po mestu in se na Odprti kuhni oglasijo nekoliko kasneje.«

Organizatorji Odprte kuhne si skupaj s ponudniki in obiskovalci prizadevate za čim manjšo obremenitev okolja, navsezadnje taka oblika gostinstva na prostem zahteva embalažo, krožnike in pribor za enkratno uporabo. Kako nadzirate postopek odpadkov do končne reciklaže? 

»Odprta kuhna že nekaj let izpostavlja primere dobre prakse in se trudi delovati kot zgled trajnostno naravnane kulinarične tržnice. Smernice smo začrtali pred nekaj leti, ko je Ljubljana postala Zelena prestolnica Evrope. Od takrat smo ob podpori Mestne občine Ljubljana ter Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice koncept vsako leto še nadgrajevali.

Svoj delež pri tem prispevajo vsi ponudniki, veseli pa nas, da že leta uspešno sodelujemo tudi s podjetjem VO-KA Snaga. Njihovi zaposleni na Odprti kuhni obiskovalcem z veseljem priskočijo na pomoč pri pravilnem ločevanju odpadkov, ki jih kasneje preverjeno ustrezno predelajo v RCERO centru.«

Je danes mogoče organizirati tako obsežne dogodke in preživeti brez plastike?

»Seveda. Rešitve, ki smo jih uvedli na vsakotedenski Odprti kuhni, bi lahko brez težav prenesli tudi na večje dogodke. To dokazujemo tudi pri organizaciji našega Pivo&Burger Festa in pri gostovanju v drugih slovenskih mestih, ki jih bomo izvedli tudi letos, če bodo ukrepi to dopuščali.

Pred odgovornostjo, ki jo imamo do okolja, si ne moremo zatiskati oči, saj so številke neizprosno zgovorne. Prav zato je trajnostna naravnanost postala ena naših prioritet. V preteklih sezonah je Odprto kuhno v Ljubljani in drugod po Sloveniji vsako leto obiskalo več sto tisoč ljudi, gostinski ponudniki pa so jim postregli blizu milijona porcij hrane.

Ker so krožniki in pribor že nekaj let izdelani iz biorazgradljivih in povratnih materialov, smo naravi prihranili obremenitev z več milijoni kosov plastike. Čas je, da se skupaj lotimo spreminjanja tudi najbolj zakoreninjenih navad in ravnanj, s tem pa vsem omogočimo lepšo prihodnost.«

Starejše novice