Patricija Fašalek
Pon, 27.6.2022 06:45
Emonika bo stala ob križišču Dunajske, Vilharjeve in Masarykove ulice, zato se obetajo konkretne spremembe omenjenih cest.

Večja sprememba, ki bo zaznamovala Masarykovo cesto, je osredotočena na širjenje ceste, ki se bo iz dvopasovnice prelevila v štiripasovnico. To pomeni, da tam ne bo več avtobusne postaje, ampak bo speljan rumeni pas za vožnjo avtobusov v obe smeri. 

Masarykova se nadaljuje proti podvozu, ki stoji v bližini Orto Bara. Tam bodo rušili stavbe in na levi strani Orto Bara gradili neprofitna stanovanja.

Čez 15 let bo vozilo 1500 avtobusov

Novo avtobusno postajo pa bo dobila Vilharjeva cesta. »Izhodišče je bilo, kako narediti, da promet čim hitreje zapusti center in se usmeri proti obvoznici, da lahko gre na Štajersko, Primorsko, Gorenjsko in Dolenjsko,« je načrtovanje prenove komentiral ljubljanski župan Zoran Janković.

Župan ocenjuje, da bo čez 15 let tam vozilo 1500 avtobusov. »Če razdelimo dan na 15 ur, ko je največja frekvenca, bo avtobus na postajo prišel vsako minuto.

Načrtovano novo krožno križišče

Spremembe bo doživela tudi Šmartinska cesta, izvedli bodo namreč širitev vozišča. Posodobljena bo vse do križišča, kjer avtomobili zavijajo proti Žalam. 

Problematičen je sicer trikotnik pri črpalki na križišču med Šmartinsko in Savsko cesto. »Če bo prostor, bo tam krožno križišče, da se bodo lahko avti lepo usmerili v promet,« je odločitev pojasnil Janković.

Na vseh cestah sta načrtovana kolesarska steza in pločnik. Načrt bo v prihodnje še predstavljen javnosti in se bo po potrebi še spreminjal.

Starejše novice