Ljubljanainfo
Sre, 6.9.2023 13:39
Ko obnemijo celo policisti ...

Policisti Policijske uprave Maribor danes izvajajo poostren nadzor cestnega prometa nad uporabo varnostnih pasov pri voznikih in potnikih motornih vozil ter nad uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok.

Prav tako v tem času izvajamo poostren nadzor nad vozniki lahkih motornih vozil, kot so na primer e-skiroji.

Tega prizora niso pričakovali ...

Policisti Policijske postaje Ormož so danes zjutraj, pred enim izmed vrtcev na območju Ormoža, ustavili 47-letnega voznika mopeda, na katerega je imel priklopljen lahki priklopnik domače izdelave, v slednjem pa je peljal otroka.

Policisti so vozniku izdali plačilni nalog zaradi kršitev določil zakona o prevozih v cestnem prometu in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Namen poostrenega nadzora je vplivati na povečanje uporabe varnostnih pasov (v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih) in zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok ter s tem vplivati na zmanjšanje negativnih posledic prometnih nesreč.

V poostrenem nadzoru želimo vplivati tudi na voznike lahkih motornih vozil, saj je uporaba e-skirojev v zadnjih letih v porastu in se s povečanjem deleža tovrstnih udeležencev v cestnem prometu povečuje tudi s tem povezana prometnovarnostna problematika.

V poostrenem nadzoru ugotavljajo tudi druge kršitve cestnoprometnih predpisov, ki vplivajo na varnost cestnega prometa, na primer nepravilno uporabo naprav ali opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo, hitrost vožnje, psihofizično stanje voznikov …

Pravilna privezanost z varnostnim pasom oziroma uporaba ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na zmanjšanje posledic prometnih nesreč, predvsem iz naslednjih razlogov:

  • pripeti vozniki in potniki v vozilu v primeru trka ostanejo na svojem sedežu;
  • varnostni pas oziroma zadrževalni sistem ob čelnem trku zmanjšuje gibanje telesa naprej in tako preprečuje trk z notranjostjo vozila;
  • varnostni pas oziroma zadrževalni sistem prevzame velik del energije in jo porazdeli na različne dele telesa, kar učinkovito zmanjša posledice trka na posamezen del telesa;
  • v kombinaciji z zračno blazino ter drugimi elementi pasivne varnosti (naslonjalo za glavo, ergonomski sedeži, karoserija vozila) varnostni pas zagotavlja vozniku in potnikom učinkovito zaščito.

V povezavi z navedenim voznikom in potnikom svetujejo, da dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise ter se ustrezno pripnejo z varnostnimi pasovi in da otroke prevažajo v predpisanih zadrževalnih sistemih.

Voznikom lahkih motornih vozil pa sporočajo, da so kot udeleženci v cestnem prometu do dopolnjenega 18. leta dolžni med vožnjo uporabljali ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado, da uporabljajo ustrezne prometne površine, da prilagodijo hitrost svoje vožnje in upoštevajo cestnoprometne predpise.

Starejše novice