Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 18.3.2022 07:02
Kakšen odnos imamo v Sloveniji do narave, ogroženih živali in nepravilnosti, ki se jim dogajajo? V 'pismu obupa' bralec opozarja, da »sončna stran Alp postaja vse bolj senčna«. Izpostavlja zgroženost nad (ne)delom inšpekcijskih služb.

V uredništvo smo prejeli pismo zaskrbljenega bralca, ki ga srbi odnos do narave in živali.

Opozarja tudi na slabo delo inšpekcijskih služb, ki se na mnoge prijave o nepravilnostih sploh ne odzovejo. 

»Kot radi oglašujemo, živimo v zeleni deželi na sončni strani Alp. A žal ta sončna stran Alp postaja vse bolj senčna,« v pismu zapiše bralec.

Narava in njeni prebivalci, predvsem ptice in dvoživke ga že od nekdaj privlačijo in tudi to je botrovalo, da se je po letih bivanja v tujini vrnil v Slovenijo.

Pozoren na to, kako z naravo ravnamo v Sloveniji

Kot je zapisal, je v tujini videl, kaj so naredili s svojim okoljem, naravo in njenimi prebivalci. Ravno zato je postal pozoren, kako z naravo delamo v Sloveniji. 

Po tem, ko se je dobro seznanil s slovensko zakonodajo, je začel tudi sam prijavljati nepravilnosti na inšpekcijske službe in policijo. Kot pravi, je na papirju za to kar spodobno poskrbljeno. A drugačna situacija je v praksi. 

S policisti je imel mešane občutke. »Je kar nekaj policistov, ki svojega dela ne omejujejo samo na iskanje prehitrih voznikov in pisanja kazni,« je zapisal in nadaljeval: »Kar nekaj njih ima tudi občutek za nepravilnosti in kazniva dejanja, ki jih mi ljudje počnemo živalim, rastlinah in stvarni naravi.«

Zgrožen nad slovenskimi inšpekcijskimi službami

Povsem drugačne izkušnje ima z inšpekcijskimi službami. »Če bi njihovo delo opisal samo z eno besedo – je to grozljivka,« zapiše.

Izpostavlja predvsem, da se postopki vlečejo zelo dolgo, včasih več let, da se stanje v času od prijave povsem spremeni. 

»Potem pa si mi drznejo reči, da stanje ni takšno, kot sem ga v prijavi napisal in da prekrška niso mogli ugotovili,« razlaga bralec. 

Nadalje pove, da mu pogosto rečejo tudi, da to niso njihove prioritete ali pa da gre za tretjerazredne zadeve. »Uničevanje narave, prodaja živali, nezakonit lov so tretjerazredne zadeve?« se sprašuje bralec. 

»Še bolj me ujezijo njihove besede, da jim nevladne organizacije pošiljajo preveč prijav in oni tega ne morejo,« dodaja: »Pa si mislim, hvala bogu, da jih imamo. To so ljudje na mestu.«

Podal več prijav, a se ni zgodilo nič 

Nadaljuje, da ima negativne izkušnje predvsem z dvema inšpektorjema. Inšpektorju iz Kranja je štiri leta nazaj poslal prijavo, da na območju Kranja nekdo zadržuje več osebkov ptic pevk. Kot pravi, se do danes ni nič zgodilo. 

Pred tremi leti je istemu inšpektorju pisal, kako lokalno podjetje iz Bleda uničuje brežine in gozd ob Savi Dolinki. Tretjič se je nanj obrnil, pred dvema letoma, ko je sosed v bloka sklatil gnezda mestnih lastovk. Tudi v teh dveh primerih se po prijavi ni zgodilo nič. 

»Bodite glas narave, glas ogroženih živali in glas nepravilnosti, ki se jim dogajajo«

»Mogoče to moje pisanje zveni kot obup starca. Ampak to sem,« je zapisal za konec.

»Sem pa tudi nekdo, ki želi nekaj spremeniti, sem nekdo, ki želi da bi se živali v naši ljubi deželi počutile varno in da bi bila ta zelena dežela na sončni strani Alp njihova varna oaza. Da bi gozd živel, da se drevesa ne bi po nepotrebnem sekala in da okoli ogroženih rastlin pred nami, sodržavljani, ne bi bilo potrebno postavljati ograj,« je zaključil. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice