Foto: Bobo
Pia Seidl
Pon, 13.6.2022 15:45
Ste ljubitelji klasične glasbe, opere, jazza? V petek, 17. junija, se uradno odpira poletna koncertna sezona mednarodnega festivala Imago Sloveniae. V poletnih mesecih se bo zvrstilo več kot 80 koncertov z mednarodnimi izvajalci.

V petek, 17. junija, bo ob 21. uri, na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala otvoritev 34. mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani.  

Ustanova Imago že 34. leto zapored kot nevladna in neprofitna organizacija skrbi za brezplačne kulturne dogodke na visoki ravni po Sloveniji in na gostovanjih v tujini. 

Ponujajo raznolik atraktiven glasbeni izbor od klasike in predstavitve mladih talentov jazza ter etno glasbe.

V okviru poletnega koncertnega dogajanja se bo zvrstilo 80 koncertov slovenskih in tujih glasbenikov iz 14 držav. Koncerti bodo potekali po 34-ih prizoriščih v petih evropskih državah.

S festivalskim dogajanjem se bodo poklonili 330 obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija in stoletnicama rojstev skladateljev Uroša Kreka in Vladimirja Lovca.

Otvoritev mednarodnega festivala 

V petek bodo festival otvorili z uspešnima mladima slovenskima dirigentoma Ano Erčulj in Davorinom Morijem ter s Simfoničnim orkestrom Radiatelevizije Slovenija.

Nastopili bodo tudi najboljši mladi solisti in solistke. Na odru bomo videli člana Berlinske filharmonije, klarinetista Andraž Golob, sopranistko Niko Gorič, violinistko Majo Horvat in pianista Urbana Staniča.  

Med drugim bo nastopila znana pop pevka Sara Briški Cirman, bolj znana pod umetniškim imenom Raiven. Tokrat jo bomo spoznali v drugi vlogi, in sicer v vlogi operne pevke. 

Pevka Raiven v novi vlogi

»Lani sem zaključila študij na Akademiji za glasbo in se odločila, da se podam na operno pot, vendar svoje avtorske glasbe pop izvajalke ne bom zavrgla. Z dvema avtorjema sem začela ustvarjati nov projekt, ki vključuje povezavo med elektronskim popom in klasičnimi arijami. Želja je, da opero približamo mladim,« je na novinarski konferenci povedala Sara Briški Cirman

Že sedmo leto ustanova Imago Sloveniae sodeluje z Društvom za promocijo komorne glasbe Spectrum. Slednji se bodo na letošnjem mednarodnem festivalu v Ljubljani predstavili  s tremi koncerti v juliju.

»To so trije koncerti dveh festivalov. Sodelovanje z Ustanovo Imago Sloveniae je za nas zelo pomembno. Namreč društvo za promocijo komorne glasbe Spectrum je društvo slovenskih uveljavljenih glasbenikov, ki delujejo mednarodno. Vsi se v prvi vrsti posvečamo izvajanju glasbe.

V tem času smo v Ljubljani od leta 2001 izvedli več kot sto koncertov, v povprečju šest na leto v prestolnici. V sodelovanju z Imagom Sloveniae se je povečalo število ljudi, ki hodijo na koncerte, saj so praktično razprodani«, je dejal Volodja Balžalorsky, violinist, organizator in umetniški vodja festivala Spectrum.

Spectrum je, kot ga opiše Balžačorsky, hibrid med festivalom in koncertnim ciklom. Je potujoči festival, saj je potekal ne samo v Rogaški slatini in Idriji, temveč tudi v mnogih drugih po svetu, med drugim v New Yorku, Londonu in Beogradu.

Na festivalu jazz in klasična glasba

V program, ki je osnovan na klasični glasbi in jazzu, so vključeni tudi najboljši aktualni slovenski umetniki vseh generacij, mednarodno dimenzijo pa mu zagotavljajo tuji izvajalci.

Vsako leto se v okviru festivala zvrsti več kot 30 koncertov, na katerih se predstavi preko 250 glasbenikov iz vsaj 15 držav. Festival podpira mlade umetnike in razvija nove glasbene projekte.

Poletje v stari Ljubljani

Poleg Mednarodnega festivala Imago Sloveniae bodo otvorili tudi tradicionalni mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, ki je v 33 letih postal prepoznaven del kulturne ponudbe prestolnice, ki vsako leto popestri dogajanje v mestu s sporedom koncertov klasične glasbe v slikovitem okolju starega mestnega jedra. Vstop je večinoma prost.

Ponuja tridnevno izobilje koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta. V tem okviru bo potekal Mednarodni muzikološki simpozij, ki ga v okviru Evropskega leta mladih skupaj z Oddelkom za muzikologijo Univerze v Ljubljani in ZRC SAZU pripravljajo na temo Glasba mladih - med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.  

Za dodatne informacije o sporedu koncertov, ki se bodo odvijali v poletnih mesecih obiščite spletno stran.

Starejše novice