Foto: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 20.10.2021 12:24
Zaprli sta se dve pošti za Bežigradom, tamkajšnji prebivalci pa nad tem niso navdušeni. Pošto Slovenije smo vprašali, zakaj so te poslovalnice zaprle svoja vrata.

Pošta Slovenije je zaprla poštni poslovalnici na Linhartovi cesti 9 in v Savskem naselju v Ljubljani, na Luize Pesjakove ulici 9

Tamkajšnji prebivalci nad zaprtjem niso navdušeni, zato smo na Pošti Slovenije preverili, kje tiči razlog za razočaranje mnogih – predvsem starejših – prebivalcev na tamkajšnjem območju.

»Razlog za zaprtje pošte na omenjenih lokacijah je predvsem v postopni prilagoditvi navadam uporabnikov. S tem namenom Pošta Slovenije širi mrežo alternativnih kontaktnih točk za izročanje pošiljk, ki jih uporabniki ob obisku pismonoše niso prevzeli,« za Ljubljanainfo razlagajo iz Pošte Slovenija.

Drugih poslovalnic v neposredni bližini ni

Prebivalci na območju zaprtih poslovalnic imajo sedaj najbližjo poslovalnico na Štihovi ulici 24 - pošta 1130 Ljubljana in na Dunajski cesti 19 - pošta 1116 Ljubljana. Obe sta za prebivalce, ki so koristili sedaj zaprte poštne poslovalnice, precej oddaljeni. 
 
Res je, da ima opravljanje storitev na pošti na Dunajski cesti 19 za uporabnike poštnih storitev kar nekaj prednosti: delovni čas pošte na Dunajski cesti 19 je od junija 2021 daljši, to je od ponedeljka do petka od 8. do 19. ure, prav tako je uporabnikom na voljo več poštnih okenc, kar omogoča hitrejše opravljanje storitev.

Uporabniki poštnih predalov lahko pošiljke prevzemajo eno uro prej, saj se pošta 1116 odpre že ob 8. uri.

»Ob tem strankam zagotavljamo vrsto alternativnih možnosti prevzema pošiljk. Stranke se lahko dogovorijo za dostavo paketnih pošiljk na dogovorjeno mesto, drug naslov, paketomat, paketnik, bencinski servis ali izberejo želeni datum dostave,« dodajajo na Pošte.

Namesto pošte, prevzemno mesto

1.oktobra so na Savski cesti 3a odprli pogodbeno prevzemno mesto, ki naj bi nadomestilo zaprti poslovalnici.

Gre za novo alternativno obliko za prevzemanje pošiljk, ki je namenjena uporabnikom poštnih storitev v naseljih z večjim številom prebivalcev. 

»Namen pogodbenega prevzemnega mesta je, da lahko uporabniki na tej lokaciji prevzemajo pošiljke, v primeru, da jih ob obisku pismonoše ni doma. Uporabniki pa bodo še naprej zagotovljeno dostavo petkrat tedensko, storitve pa bodo lahko opravljali tudi na poštah v bližini,« razlagajo iz Pošte.

»Na osnovi trendov iz drugih evropskih držav in vpliva epidemije, ki je precej pospešila rast spletne trgovine, pričakujemo nadaljnjo rast deleža dostave na alternativna mesta,« še povedo.

Cilj Pošte Slovenije je, da ohrani svojo prednost in dostopa do vsakega naslova v državi, seveda v odvisnosti od vrste in pomena posamezne storitve.

S tem namenom pa modernizirajo in deloma centralizirajo svojo logistično mrežo. 

Modernizacija ne ugaja starejšim 

Z modernizacijo pa se marsikdo ne strinja – predvsem starejši uporabniki poštnih storitev.

Tako so tudi zaprtje omenjenih poslovalnic za Bežigradom, občani pozdravili z nestrinjanjem in pritožbami na Pošto Slovenije.

»Pomisleke občanov razumemo, vendar bodo imeli uporabniki še naprej zagotovljeno dostavo petkrat tedensko. Kot že navedeno, lahko storitve opravljajo tudi na vseh ostalih poštah v bližini ter pošiljke prevzemajo na pogodbenem prevzemnem mestu,« na pomisleke občanov odgovarjajo na Pošti.

Starejši prebivalci pa lahko naročijo določene storitve tudi pri pismonoši – na primer oddajo pošiljke - navadna in priporočena pisma … 

Starejše novice