Foto: Bobo
Selma Špendl
Pon, 14.11.2022 16:00
December, najbolj praznični mesec leta, nam ponuja obilo dogodkov, predvsem v prestolnici. Preverili smo, kaj vse nas čaka letos.

Praznični december v Ljubljani se letos pričenja v petek, 25. novembra, s prižigom prazničnih luči na Prešernovem trgu.

V zadanjih letih smo bili zaradi pandemije covia-19 prikrajšani za praznično dogajanje, tako v prestolnici kot tudi drugod po Sloveniji. 

Že res, da letos ne vzbuja več skrbi porast števila okuženih s koronavirusom, se pa marsikdo še vedno sprašuje ali bo letošnje praznike morda narekovala energetska kriza.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na tovrstno vprašanje pred nekaj tedni odločno zatrdil: »Pripravljamo se na povsem normalno praznično dogajanje ob koncu leta.« 

Novoletni program naj bi tako v prestolnici stekel po pričakovanjih oziroma tako, kot smo ga bili vajeni že pred koronskimi časi.

Na ulici se vračajo hišice z gostinjsko ponudbo

Praznično dogajanje in uvod v čarobne, praznične čase se bo začel s tradicionalnim dolgim prižigom prazničnih luči, dolgih kar 50 kilometrov, s katerimi se bo Ljubljana za vsaj en mesec odela v praznično preobleko.

V petek, 25. novembra, bodo najverjetneje že v dopoldanskih urah odprla svoja vrata tudi hišice z darilnim programom in gostinsko ponudbo.

Če bo tako, kot je bilo že v preteklih letih, bo za praznični utrip skrbelo vsaj 21 hišic z gostinsko ponudbo, ki se bodo nahajale na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu in Gallusovem nabrežju. 

V Parku Zvezda bodo tradicionalno zasvetili lampijoni, ki jih pod mentorstvom pripravijo učenci več kot tridesetih ljubljanskih osnovnih šol. 

Na Gallusovem nabrežju bodo tudi letos jaslice iz slame avtorja Antona Kravanje – s figurami v naravni velikosti, prav tako bosta okrašena Jakopičevo sprehajališče in Mestna hiša.

V čudovito okrašeno staro mestno jedro pa nas bodo skozi ves december vabile številne praznične aktivnosti, ki bodo znane nekje v drugi polovici novembra.

Starejše novice