Selma Špendl
Sob, 12.11.2022 07:00
Star ljudski pregovor pravi, da dober glas seže v deveto vas. No, v primeru znane in priljubljene Kruhkerije Gorjanc, ki se ponaša z že 30-letno tradicijo, pa ne samo v deveto vas, temveč kar do prestolnice.

Kruhkerija Gorjanc iz Hotemaž na Gorenjskem je pred kratkim odprla svoja vrata na Dunajski cesti v Ljubljani, le nekaj korakov proč od Gospodarskega razstavišča, kjer vse Ljubljančane in obiskovalce prestolnice vabijo v objem domačnosti in posebno oblikovanih kruhkov, po katerih si boste zagotovo oblizovali prste. 

Ideja, ki se je nekoč rodila iz golega nezadovoljstva lastnika, ki se mu je takrat zdelo blazno težko jesti kos pice in se ob tem zabavati ter še naprej brezskrbno plesati, danes piše zgodbo tradicije, ki je dolga že 30 let in nekaj drobiža.

Še preden je na orginalni lokaciji v Hotemažah stala zdaj že za mnoge Slovence dodobra poznana ter slave in speva vredna Kruhkerija Gorjanc, je v stavbi domoval nočni klub s kegljiščem.

Ta je tam kraljeval vse do tistega hladnega decembra leta 1991, ko so zime še veljale za precej hujše kot danes, s temperaturami, ki so padale globoko pod ničlo. Takrat sta se lastnica ter njen sin v zavetju toplega doma odločila začeti pisati zgodbo današnjih kruhkov.

Kruhkerija v osrčju Dunajske ceste

Dolga leta uspešnega delovanja so pri trenutnem lastniku predramila željo, da naredijo korak naprej in ob tem vidijo, kako se bo razvijala ter predvsem kakšne vrste zgodba se bo slavnim kruhkom pisala v na novo odprti lokaciji v prestolnici.

»Ljubljanski urnik smo prilagodili tako, da lahko na kruhke pridete kar vseh sedem dni v tednu. Na Dunajski bomo odprti vse od ponedeljka do petka, za vikende pa lahko pridete na kruhke na orginalno in nekoliko bolj romantično lokacijo v Hotemaže na Gorenjsko,« nam pove vodja ljubljanske kruhkerije Gorjanc, Blaž Žgank.

Ker se večina Slovencev za vikende rada odpravi na družinske potepe širom Slovenije, bodo v duhu izletniških potepov za vikend imeli odprto zgolj kruhkerijo na Gorenjskem.

Po preudarnem razmiselku so prišli do sklepa, da se za vikende vseeno bolj množično odpravljamo na zelene Gorenjske konce kot v betonsko džunglo prestolnice. 

Na vprašanje, zakaj so se odločili za odprtje nove restavracije ravno v Ljubljani in ne v katerem drugem slovenskem mestu, Žgank odgovorja, da »je Ljubljana še vseeno nekako v bližini naše domače kruhkerije, kar nam omogoča lažji celoten potek in pa seveda tudi določeno mero kontrole«.

Od ponudbe do znanih gostov

Ob vstopu v Kruhkerijo Gorjanc na Dunajski cesti nas najprej pozdravijo živo zeleni odtenki, ki se ambient skozi številne palme, monstere in adame na vse pretege trudijo narediti še nekoliko domačnejši.

Domačnost v prostor uspešno vnašajo tudi na stenah izobešena stara sita iz hiše na prvotni lokaciji in 30 let stara lopata, ki so jo ob začetku zgodbe kruhkerije Gorjanc uporabljali za peko kruha.

Čeprav se lokaciji med seboj pravzaprav bistveno razlikujeta - ena je vseeno stara znanka z romantičnim pridihom, druga novinka v osrčju glasne hitre in prometne prestolnice, pa ponudba jedi v večini pri obeh ostaja ista. 

»Za ljubljansko lokacijo smo dodali le neke dopoldanske sestavine, razne smutije in temu podobne stvari. Na originalni lokaciji imamo samo popoldansko izmeno, medtem ko je v Ljubljani celodnevna, kar je zahtevalo malenkost bolj obogateno ponudbo,« nam za Ljubljanainfo pove Žgank.

Ker navdušenja nad na novo odprto lokacijo, ki je marsikomu sedaj še bližje kot tista stara znanka, ne skrivajo niti znani Slovenci, jih je kar nekaj lokacijo na Dunajski tudi že obiskalo.

»V Ljubljani sta bila že ena izmed stalnih gostov v naši kruhkeriji in sicer Mitja Okorn in Klemen Bučan, bil je tudi že Sašo Stare in še nekaj drugih znanih vplivnežev,« še navrže Žgank.

So kruhki na novi lokaciji ravno tako dobri kot na orginalni?

Skozi pogovor z vodjo ljubljanske kruhkerije preprosto nismo mogli mimo vprašanja, ki ga, roko na srce - ali še boljše poln želodček -, zastavlja čisto vsak, ki je kdaj prestopil prag primarne kruhkerije, in sicer: »Ali so kruhki enaki ali ne?«

Žgank ob tem vprašanju z nasmehom in ponosom na obrazu odgovarja: »So, res so enaki!«

Trditev podkrepi še z dejstvom, da sta tudi znani slovenski režiser Mitja Okorn ter radijski voditelj in stand-up komik Klemen Bučan restavraciji prav tako dala svoj »ja« na zloglasno vprašanje.

Vseh tistih, ki se boste na novo lokacijo odpravili preverit, če so kruhki res enako dobri ali pa jih morda celo prvič poizkusit, Žgank ne pušča v nevednosti.

Ravno nasprotno, ob prvem naročilu vsem bodočim obiskovalcem predlaga pokušnjo najbolj zaželenih naročil, kamor se uvrščajo hišni kruhki, ki so sestavljeni mešani kruhki, klasika šunka sir ali mehiški. Seznama se z vsemi štirimi oklepa tudi njihova solata Gorjanc.

Stari mački vse to seveda tako ali tako že veste, od vas se pričakuje samo odgovor na: »So ali niso?«

Starejše novice