FOTO: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Tor, 22.6.2021 13:45
Delavci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana napovedujejo stavko.

Delavci v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana opozarjajo na nepravilnosti in kršitve kolektivne pogodbe. 

Ker so do sedaj z opozorili in predlogi naleteli na gluha ušesa, razmišljajo o stavki.  

»Trenutno smo v fazi, ko sta se izvršilna odbora preoblikovala v stavkovni odbor. Tako da do formalne napovedi stavke še ni prišlo, je pa ta precej blizu,« za Ljubljanainfo razlaga Vladimir Lazić, predsednik Sindikata Kliničnega centra.

Prihaja do kršitev kolektivnih pogodb

Na Sindikatu Kliničnega centra za Ljubljanainfo razlagajo, da če do stavke pride bo ta zaradi nepravilnosti pri implementaciji sistemizacije delovnih mest, ter morebitnih drugih nepravilnosti in kršitev kolektivne pogodbe

»Nepravilnosti se dogajajo praktično v veliki večini enot Univerzitetnega kliničnega centra, kjer je prišlo do sprememb sistemizacije delovnih mest,« razlaga Lazić.

Svoje zahteve so objavili v pozivu oziroma obvestilu vodstvu, ki so jim ga poslali. 

»V primeru, da se naše pripombe ne bodo upoštevale pa sledi napoved stavke vključno s stavkovnimi zahtevami. Nek pavšalen odgovor vodstva je sicer že prišel vendar nič konkretnega,« za Ljubljanainfo razlaga Lazić.

Prenizke plače in dodatki

Prav tako so v sindikatu prepričani, da so osnovne plače vseh zaposlenih v zdravstvu absolutno prenizke za odgovornost, ki jo zaposleni imajo.

Zdi se, da jim pomagal ni niti dodatek, ki so ga v času koronakrize zaposleni na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana prejeli pri plači. 

Odstotek izplačila je segal od nekaj odstotkov plače do sto odstotkov.

Starejše novice