Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 25.5.2023 16:00
Pozanimali smo se, kolikšen regres nameravajo svojim zaposlenim izplačati nekatera podjetja.

Vsem delavcem, ki so zaposleni v Sloveniji in imajo pravico do letnega dopusta, pripada regres, kar pomeni, da so do njega upravičeni tako redno zaposleni delavci kot tudi zaposleni za določen čas in začasni delavci.

Minimalni regres v letu 2023 znaša 1.203,36 eura, koliko ga pripada vam, pa je odvisno predvsem od tega, kje ste zaposleni. 

V nekaterih podjetjih smo preverili, kolikšen regres bodo izplačali zaposlenim.

Hofer

Velikodušen regres bodo izplačali v Hoferju, saj bodo zaposleni junija s plačo za maj prejeli izplačan regres v višini kar 1.800 evrov. Lani je ta znašal 1700 evrov za polni delovni čas. 

Ker imajo več kot 2.000 zaposlenih, bodo za izplačilo regresa namenili med 3 in 4 milijone evrov.

»Ob višjem regresu in januarskem dvigu plač smo letos med drugim povišali tudi nadomestilo za prehrano, decembrsko nagrado za poslovno uspešnost, višino vplačil v 2. pokojninski steber in jubilejne nagrade,« so povedali za Ljubljanainfo.

Izpostavili so še, da višina regresa sicer na zaposlovanje in investicije ne bo vplivala.

»Pri podjetju Hofer že vse od vstopa na slovenski trg našim sodelavkam in sodelavcem zagotavljamo nadpovprečno plačilo v trgovski panogi in vsako leto že tradicionalno povišujemo izplačila, saj verjamemo, da tudi tako dvigujemo raven celotne panoge in ustvarjamo večjo privlačnost poklica,« še dodajajo.

S tem zagotavljajo še večje zadovoljstvo zaposlenih, kar je v lanski anonimni anketi potrdil indeks zadovoljstva zaposlenih. Ta je namreč v primerjavi z rezultati prejšnje ankete še narasel in je zdaj kar 89-odstoten.

Lidl

Ravno tako veseli bodo zaposleni v Lidlu Slovenija. Iz podjetja so nam odgovorili, da so že marca napovedali povišanje plač in dodatnih plačil, med drugim tudi regresa, za vse zaposlene.

Regres bo višji kot lani, in sicer bo znašal 1.800 evrov, zaposleni pa ga bodo prejeli 15. junija. Za izplačila z naslova regresa bodo namenili 2,7 milijonov evrov.

Petrol

V podjetju Petrol regres za letni dopust za leto 2023 znaša 1.600 eurov na zaposlenega. Izplačan je bil 15. 3.2023 pri plači za mesec februar.

»Letošnji regres se v primerjavi z lani ni spremenil,« so še povedali za Ljubljanainfo. 

Za izplačilo regresa je lani skupina Petrol namenila 4.038.516 evrov, Petrol d.d., Ljubljana pa 3.398.196 evrov. Ta sredstva ne vplivajo na obseg poslovanja in investicije. 

Avto-moto zveza Slovenije

Po odgovore smo se obrnili tudi na Avto-moto zvezo Slovenije, kjer bodo regres svojim zaposlenim za leto 2023 izplačali do konca maja, AMZS d.d. pa predvidoma prihodnji mesec.

Točnega zneska nam niso želeli zaupati, so pa izpostavili, da zaposlenim pripada regres za letni dopust najmanj v višini, kot jo določa zakon, odvisen pa je tudi od doseganja načrtovanih poslovnih rezultatov. 

Pošta Slovenije

V Pošti Slovenije so zaposlenim regres v višini 1.650 eurov neto izplačali pred prvomajskimi prazniki. Tudi v lanskem letu je regres znašal enako.

Fraport Slovenija

Pri Fraportu so v letu 2023 zaposlenim izplačali regres za letni dopust v višini zavidljivih 2.159,40 eur. Višina regresa je urejena v njihovi kolektivni pogodbi in znaša 100% povprečne plače zaposlenih v Sloveniji v predpreteklem mesecu. Letos je regres še za nekoliko višji kot lani, in sicer za 95,28 EUR, delavcem pa so ga izplačali v marcu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice