Foto: Bobo
zalastritof
Pet, 21.1.2022 15:53
Bo tudi ljubljanska Ikea sledila zgledu iz tujine? Preverili smo.

V tujih medijih je v preteklem tednu odmevala novica o tem, da bodo podružnice pohištvene trgovine Ikea v Angliji necepljenim delavcem, ki morajo zaradi visoko rizičnega stika z osebo, okuženo s koronavirusom, v samoizolacijo, znižale nadomestilo za bolniško odsotnost.

Tamkajšnje trgovine Ikea skupno zaposlujejo približno 10.000 ljudi. 

V tem mesecu so sporočili, da bodo necepljeni delavci, ki bodo morali v izolacijo, dobili minimalno bolniško nadomestilo. V Angliji trenutno velja, da se tistim, ki so dvakrat cepljeni, po tesnem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, ni treba samoizolirati.

Podjetja se zaradi različice omikron soočajo z množičnimi odsotnostmi. 

V ljubljanski Ikei, ki je svoja vrata odprla pred slabim letom dni, je zaposlenih približno 50 oseb, preverili pa smo, kako bodo v primeru samoizolacije cepljenih in necepljenih ravnali pri nas.

Podjetje sledi lokalnim predpisom

»Omenjen primer je vezan na cepilno politiko v Združenem kraljestvu in se ne nanaša na vse trge, kjer operira skupina Ingka. Podjetje vedno spoštuje in sledi lokalnim zakonom ter predpisom, tudi s področja cepljenja in testiranja,« so za Ljubljanainfo sporočili iz ljubljanske Ikee.

Ob tem so izpostavili: 

»Zdravje in varnost naših kupcev in zaposlenih sta vedno bili naši najvišji prioriteti, pandemija covida-19 pa je še ojačala naš fokus na to področje.

Testiranje in cepljenje sta se izkazala za koristna pri zagotavljanju zdravja, varnosti in dobrega počutja naših kupcev, zaposlenih in partnerjev, zato popolnoma podpiramo obe metodi. Ob tem spoštujemo tudi pravico naših zaposlenih, da se sami odlocčjo, ali se bodo cepili ali ne.«

Plačna nadomestila v skladu s slovenskim pravnim okvirjem

Glede zmanjševanja višine nadomestila za bolniško odsotnost, v primeru, da zaposleni niso cepljeni in morajo zaradi visoko tveganega stika z okuženo osebo v karanteno, pa poudarjajo še:

»Zaposleni brez izjeme prejmejo vsa nadomestila, ki so predpisana po slovenski zakonodaji. Odstotki vseh plačnih nadomestil odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe pa so v skladu s slovenskim pravnim okvirjem, ki ga Ikea Slovenija v celoti spoštuje.«

Starejše novice