Slika je simbolična. / Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 22.3.2023 18:00
Povečan nadzor policistov lahko v Ljubljani pričakujete na odsekih in mestih, kjer prihaja do nesreč, v bližini šol, v naseljih in podobno.

Ste imeli tudi vi v zadnjem času na ljubljanskih cestah več izkušenj z meritvijo hitrosti vožnje v katerem izmed mestnih naselij ali policisti, ki so vas ustavili, da bi preverili, če ste pripeti, če med vožnjo ne uporabljate telefona in če pred vstopom v avto niste pili alkohola?

Potem niste edini. Na uredništvo Ljubljanainfo se je v zadnjem času obrnilo kar nekaj bralcev, ki jih zanima, ali je policija dejansko povečala pogostost nadzora v Ljubljani - ali pa so imeli, ko so na ljubljanskih cestah nekajkrat zaporedoma naleteli na policijsko patruljo, enostavno smolo.

Več policije na 'kritičnih odsekih'

Stanje smo preverili pri predstavniku za odnose z javnosmi Policijske uprave Ljubljana Tomažu Tomaževicu, ki pravi, da sta nadzor in skrb za varnost cestnega prometa eni temeljnih nalog policije, zato policisti vsakodnevno redno opravljajo nadzor prometa na različnih lokacijah.

Ker je delo usmerjeno k odkrivanju hujših prekrškov, povezanih z nastankom prometnih nesreč, policisti pogosteje opravljajo kontrolo na odsekih in mestih, kjer prihaja do nesreč, drugih kritičnih odsekih, v bližini šol, v naseljih in podobno.

Pri tem so pozorni predvsem na hujše kršitve, povezane tudi s povečano možnostjo za nastanek nesreč. To so hitrost, alkohol, stran in smer vožnje, prednost in tudi uporabo naprav, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Opravljajo tudi načrtovane akcije

Policisti opravljajo tudi načrtovane poostrene nadzore, v katerih sodeluje več policistov.

Če se vam je v nekem obdobju torej zazdelo, da ste na policijo naleteli večkrat, je šlo morda za katero od njihovih preventivnih akcij.

Med 9. in 15. januarjem 2023 so na primer s preventivno akcijo Varno brez telefona v prometu preverjali uporabo telefona med vožnjo, med 6. in 12. marcem 2023 pa je potekala preventivna akcija Varnostni pas varuje vas, ko so policisti še bolj pogosto kot sicer preverjali, ali so potniki v vozilih pripeti.

Starejše novice