Foto: Bobo.
STA
Tor, 18.7.2023 14:25
Gasilska brigada Ljubljana posodablja dispečerski center.

V Gasilski brigadi Ljubljana v letošnjem letu posodabljajo dispečerski center. Ta obsega prenovo informacijsko-komunikacijske tehnologije - tako opreme kot programskih rešitev, so navedli za STA.

Cilj posodobitve, ki naj bi bila končana v jesenskih mesecih, je zagotoviti večjo učinkovitost delovanja in zagotavljati še hitrejše odzivanje na nesreče.

V Gasilski brigadi Ljubljana opozarjajo, da nas ekstremni vremenski pojavi, kljub napredku tehnologije in stalnemu razvoju modelov za njihovo napovedovanje, s svojim obsegom in raznolikostjo iz dneva v dan presenečajo. Posodobitev pa izvajajo z namenom priprave na vse pogostejše ekstreme in odstopanja od običajnih dogodkov, je za STA navedel vodja delovne skupine za posodobitev centra Anže Bitenc.

Posodobitve vključujejo nakup brezprekinitvenega sistema napajanja za potrebe zaščite pred izpadom sistema radijskih zvez, nakup zaslonov s podpornim sistemom za izvajanje monitoringa, prikazovanja podatkov in alarmiranja enot v dispečerski centrali ter v centru za podporo vodenju ob večjih intervencijah in nakup tabličnih računalnikov z odpornimi zaščitnimi ovitki ter visokoformatnega tiskalnika.

V sklopu posodobitve bodo nadgradili oziroma vzpostavili sistem varne povezave med delovnimi mesti v dispečerski centrali in strežniško sobo ter nadgradili sistem hišnega ozvočenja in vzpostavili povezave z delovnimi mesti v dispečerski centrali. Vzpostavili bodo tudi neodvisni terciarni sistem alarmiranja zaposlenih in prostovoljnih gasilskih enot.

Ob tem bodo tudi optimizirali in povezali obstoječe aplikacije za aktiviranje in vodenje intervencij v javni gasilski službi Mestne občine Ljubljana.

Stroški posodobitve v letu 2023 bodo znašali med 25.000 in 30.000 evri, napoveduje Bitenc. Posodobitev bodo financirali iz mestnega proračuna in donacij podjetij.

Starejše novice