STA
Tor, 18.7.2023 13:07
Vremenska fronta z močnim vetrom in dežjem, ki je v ponedeljek popoldne prešla severovzhod Slovenije, zvečer in ponoči pa tudi Koroško, je povzročila kar nekaj preglavic.

Podiralo je drevesa in odkrivalo strehe, v Mežici je meteorna voda zalila skladišče podjetja. Vročina in nevihte so napovedane tudi za danes.

Zaradi posledic močnega vetra in dežja so v ponedeljek popoldne največ prijav prejeli na regijskem centru za obveščanje Maribor, in sicer 13, sledita regijska centra Murska Sobota in Ptuj.

Vetrolom, odkrivanje streh, narasli potoki ... 

Veter je podiral drevesa, odkril nekaj streh in podrl drog javne razsvetljave. Aktiviranih je bilo 19 prostovoljnih gasilskih enot in dve poklicni enoti, poroča center za obveščanje.

Zvečer in v prvem delu noči pa je neurje zajelo del Koroške. Močan veter je na Navrškem vrhu v občini Ravne na Koroškem odkril streho pomožnega objekta. Posredovali so ravenski poklicni in prostovoljni gasilci, ki so s folijo prekrili okrog 30 kvadratnih metrov strehe objekta.

Precej težav je bilo tudi na območju občine Prevalje. Med drugim je drevo oviralo promet na cesti Prevalje-Mežica, odstranili so ga delavci cestnega podjetja Voc Celje.

Narasli potok je zalil kletne prostore dveh stanovanjskih objektov na Poljani. Posredovali so prevaljski gasilci, ki so s pomočjo delovnega stroja očistili strugo potoka in izčrpali vodo iz zalitih prostorov. Nato so jim na pomoč priskočili še prostovoljni gasilci iz Črne, skupaj z njimi so ob strugo potoka ter obeh objektov namestili še protipoplavne vreče.

Neurje z dežjem je zajelo tudi sosednjo občino Mežica, kjer je meteorna voda zalila skladišče podjetja. Tamkajšnji gasilci so s potopno črpalko izčrpali vodo in očistili prostore, poroča center za obveščanje.

Nevihte možne tudi danes

Povečana verjetnost za močne nevihte povsod po Sloveniji je napovedana tudi za danes predvsem popoldne in zvečer.

Možna bodo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi, zato je Agencija Republike Slovenije za okolje za vso državo izdala oranžno vremensko opozorilo.

Sicer pa bo po napovedih agencije za okolje danes v večjem delu Slovenije po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Arso je zato oranžno opozorilo za ves dan izdal za jugozahod države, za večji del dneva pa tudi za osrednji in jugovzhodni del države. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 30 do 35 stopinj Celzija.

Tudi za sredo vremenoslovci napovedujejo deloma sončno in na jugu še vroče vreme. Prav tako bodo v sredo popoldne po napovedih nevihte od severa zajele večji del Slovenije ter se nadaljevale v noč.

Starejše novice