Foto: Bobo
Ustvarjeno dne
Pet, 18.11.2022 16:00
Po tem, ko je Slovenija minulo nedeljo dobila prvo predsednico države, bodo v 212 občinah 20. novembra potekale lokalne volitve. Ker so lokalne volitve pred vrati, smo preverili, koga bodo Ljubljančani v nedeljo volili za župana oziroma županjo.

V 12 mestnih občinah kandidira 75 kandidatk in kandidatov, absolutni županski rekorder med njimi pa je po stažu Bojan Šrot, ki Celju vlada že 24 let.

Javnomnenjske ankete aktualnemu županu Zoranu Jankoviću napovedujejo vnovično zmago, vendar bo tekma za sedeže v mestnem svetu bolj tesna.

Devet kandidatov, en županski stolček

Poleg Jankoviča pa se za župansko funkcijo potegujejo še Nataša Sukić (poslanka Levice), ki velja za najresnejšo protikandidatko trenutnemu županu, Igor Horvat (kandidat stranke SDS), Aleš Primc (vodja stranke Glas za otroke in družine), Jasmin Feratović (stranka Pirati), dr. Tina Bregant (stranka SLS in Naša dežela), dr. Jasminka Dedić (stranka Vesna - zelena stranka), Mojca Sojar (NSi) in mag. Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno).

Komu boste na nedeljskih lokalnih volitvah namenili glas za župana Mestne občine Ljubljana?

Splošno glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike bo v nedeljo, ko se bo za župansko funkcijo v 212 občinah potegovalo 618 kandidatov. 

Kot je trenutno ljubljansko javno mnenje, bo sedanji župan mestne občine Zoran Janković brez večjih težav vstopil v svoj šesti zaporedni županski mandat. Kljub temu pa ima preostalih osem županskih kandidatov še nekaj dni časa za nagovarjanje volivcev, in sicer vse do petek ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Ker se lokalne volitve vztrajno približujejo, smo se pred nedeljskim odprtjem volišč odločili preveriti, komu bodo svoj glas namenili bralci. Koga ste izglasovali?

Na prvem mestu z največ zbranimi glasovi je Zoran Jankovič z Liste Zorana Jankoviča - Pozitivna Slovenija, ki ste mu namenili 110 glasov, na drugem mestu z zbranimi 45 glasovi je poslanka Levice Nataša Sukić. Aleš Primc, vodja stranke Glas za otroke in družine, je z 31 glasovi dosegel tretje mesto. 

Četrto mesto s 27 glasovi zaseda dr. Tina Bregant s Stranke SLS in Naša dežela. Kandidat stranke SDS, Igor Horvat, je s 16 glasovi  uvrščen na peto mesto, Jasmin Feratović s stranke Pirati pa je s 15 glasovi na šestem. 

Na sedmo mestu se je z 12 glasovi uvrstila dr. Jasminka Dedić s stranke Vesna, z devetimi glasovi ste podprli Mojco Sojar s stranke NSi. Najmanj vas je obkrožilo mag. Tomaža Ogrina s stranke Zeleni Slovenije in Konkretno. Namenili ste mu osem glasov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice