Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pon, 27.12.2021 15:55
Anketa RTV Slovenija je pokazala, da več kot polovica Slovencev podpira uvedbo pogoja PC v Sloveniji. Preverili smo, ali uvedbo pogoja PC podpirajo tudi bralci Ljubljanainfo.

V začetku septembra je RTV Slovenija objavila izsledke ankete, ki se je med drugim nanašala na uvedbo pogoja 'preboleli ali cepljeni' oziroma pogoja PC. 

Podatki pa so bili dokaj presenetljivi. Raziskava je pokazala, da bi največ, kar 30,7 odstotka vprašanih, uvedbo PC pogoja v celoti podprlo, 27,1 odstotka pa bi ga podprlo. Gre torej za 57,8 odstotka posameznikov. 13,3 odstotka vprašanih uvedbe pogoja PC niti ne podpira niti ga podpira.

Na drugi strani 8,1 odstotka PC pogoja ne podpira, 20,8 odstotka pa ga nikakor ne podpira.

Glede na zanimive in presenetljive rezultate smo se odločili, da tudi sami preverimo, kakšno je mnenje naših bralcev, oziroma, ali uvedbo pogoja PC podpirajo ali ne.

Rezultati ankete o uvedbi pogoja PC v Sloveniji

Zaradi intenzivnih pogovorov tako strokovne kot tudi laične javnosti o uvedbi pogoja PC nas je zanimalo, koliko bralcev podpira uvedbo pogoja PC v Sloveniji. Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 7550 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 415 oziroma 5,5 odstotka glasovalo, da podpirajo uvedbo pogoja PC v Sloveniji, 7106 oziroma 94,16 odstotka jih je glasovalo, da odločitve ne podpirajo, 26 udeležencev oziroma 0,34 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da o tem niso odločeni.

Zaostreni pogoji tako v Avstriji kot Nemčiji, kako pa bo pri nas?

Slovenija pa ni prva država, ki razmišlja o zaostrovanju razmer. V začetku decembra se je Nemčija odločila, da bo za zajezitev četrtega vala pandemije covida-19 zaostrila ukrepe in po celi državi uvedla pogoj PC. 

Avstrija je prav tako v začetku decembra uvedla izvajanje pogoja PC, nato se je zaradi različice novega koronavirusa omikron poleg vseh sprejetih ukrepov odločila zaostriti še pogoje za vstop v državo.

Minister za zdravje Janez Poklukar je pred časom ocenil, da se bo verjetno v prihodnosti še bolj vneto razvijala razprava o obveznem cepljenju in pogoju PC.

Po njegovih besedah se mora s tem soočiti ne le zdravstvena, temveč tudi ostale stroke, od pravne do sociološke, saj gre za situacijo, o kateri je potrebna široka razprava. 

»Zagotovo pa se bližamo trenutku, ko bo treba povedati, kakšen bo v bodoče status necepljenih v naši družbi,« je še povedal Poklukar.

Slovensko zdravniško društvo za uvedbo obveznega cepljenja

V Slovenskem zdravniškem društvu pozivajo državni zbor, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC. 

V novoletni poslanici Slovenskega zdravniškega društva so opozorili, da slovenski bolniki že dve leti z zamikom dostopajo do zdravstvenih storitev in poudarili, da je nujno treba zaščititi vse bolnike in jim omogočiti dostop do zdravstvenih storitev, ki so jih imeli na voljo pred epidemijo covida-19.

Opozorili so, da je cepljenje ključno, saj omogoča lažji potek covidne bolezni in s tem zdravljenje več bolnikov z drugimi boleznimi, kljub temu, da ne nudi popolne zaščite. Poudarili so, da je svoboda posameznika omejena s svobodo soljudi. 

»Necepljeni ogrožajo že cepljene, a imunološko krhke posameznike, kar ni etično. Kot edini uspešni ukrep ponuja medicinska znanost cepljenje,« so zapisali v društvu. 

Starejše novice