Foto: Branka Keser
zalastritof
Sob, 18.12.2021 13:44
Mojca Žove je med prvim ‘lockdownom’ zaradi koronavirusa svojo strast do magičnega sveta kadil in kristalov ponesla na višji nivo. Z možem Juretom vodita uspešno spletno trgovino Your Soul Time, ki se ji je decembra pridružila tudi fizična prodajalna.

Kako se je zgodba danes uspešne trgovine Your Soul Time, ki se ukvarja s prodajo naravnih kadil in kristalov, osredotoča pa predvsem na dobro počutje in vnašanje dobre energije v življenje, pravzaprav začela? 

»Že nekaj časa meditiram. Med meditacijo sem uporabljala palo santo in beli žajbelj. Naročala sem ju iz tujine, saj sem iskala prodajalce, ki sem jim lahko zaupala. Postavljala sem jim veliko vprašanj, povezanih s tem, od kod dobivajo stvari, ki jih prodajajo. Da sem začutila, ali vedo, kaj delajo,« zgodbo začne pripovedovati lastnica trgovine Mojca Žove

Izpostavlja, da so imele v tistem času njene prijateljice, ki so kadila naročale pri slovenskih prodajalcih, slabe izkušnje. »Spraševale so me, ali je mišljeno, da kadilo ob uporabi tako zelo smrdi,« v smehu pove in doda, da so njena kadila, ki jih je naročala iz tujine, vedno zelo lepo dišala. 

S prijateljicami se je nato dogovorila, da bo ona iz tujine naročila večje količine, poštnino pa si bodo razdelile. »Naročila sem zares veliko reči, zato sem za preostale stvari postavila spletno stran, da bi videla, ali bo kadila kdo kupil. In vse smo razprodali praktično takoj,« pove z nasmehom na obrazu.

»Začeli smo s prodajo kadil, nato pa hitro dodali tudi kristale. Jaz sem jih že uporabljala, po njih pa so spraševale tudi stranke,« pojasni 31-letnica.

Dobro energijo je želela deliti z drugimi

Velenjčanka, ki že vrsto let z možem živi v okolici Ljubljane, se je z meditacijo začela ukvarjati zaradi svojega dobrega počutja:

»Zvečer in pred delom sem potrebovala nekaj, da se odklopim. Kadila sem odkrila na instagramu pri španski umetnici, ki je uporabljala palo santo. Poglobila sem se v to in palo santo naročila. Meni je uporaba pomagala pri dobrem počutju, mojim prijateljicam tudi. Nekaj je na tem in to dobro energijo sem želela deliti tudi z drugimi.« 

Kaj pa kristali? 31-letnica je svojo ljubezen do njih sprva razvila, ker je občudovala njihovo lepoto, to, kaj lahko narava ustvari. 

»Nato sem spoznala še metafizične lastnosti kristalov, kako nastanejo. Za ametist je recimo značilno, da pomaga pri spanju. Imam zelo rahel spanec, zato sem enkrat poskusila ta kristal pred spanjem imeti na roki, meditirala sem z njim. In zaspala v trenutku!« razlaga Velenjčanka.

Moderno čarovništvo ali učinkovit način sprostitve?

Številni so ob takšnih praksah, ki so bolj duhovne narave, precej skeptični, dvomijo predvsem v to, da imajo kakršnekoli pozitivne učinke na človeka.

»Treba je imeti ‘odprto glavo’, odprte misli. Tudi sama sem bila skeptična, dokler nisem rekla, da bom k tem praksam pristopila neobremenjeno in videla, kam me popeljejo. Takoj, ko to storiš, lahko začneš občudovati te izjemne stvaritve narave,« pove svetlolaska in doda:

»Kadila in kristali niso neka moderna pogruntavščina, to so uporabljali že pred tisočletji - iz kristalov delali amulete, s kadili prečiščevali templje … Tisti, ki pa svoje misli ‘zaprejo’, te čarobnosti nikoli ne bodo mogli izkusiti.«

Za kristale in kadila se zanimajo tudi moški

Zdi se, da so te prakse blizu predvsem ženskam. A Jure in Mojca Žove počasi razbijata tudi ta mit. Jure, stereotipno gledano, ni videti kot nekdo, ki bi mu pripisali zanimanje za kristale. 

»Na začetku, ko je Mojca začela to raziskovati, sem si mislil, dobro, če jo to veseli … Vse je odvisno od tega, kako ti je ta svet predstavljen. Če si odprt, vidiš tudi nek drug vidik. Moje mnenje se je po raziskovanju povsem spremenilo.«

Mojca doda: »Včasih si si ob omembi kristalov in kadil predstavljal starejšo gospo z veliko ogrlicami, za katero je na steni obešena preproga … Danes pa ta trend prihaja nazaj, to je na nek način postalo kul.«

Skeptičnih strank sta vesela

Zanimanje za nakup kristalov ali kadil izkažejo tudi mnogi, ki so pred nakupom skeptični. Velenjčana sta tega vesela:

»Kritika oziroma vprašanje, ki ga večkrat dobim, je povezano z belim žajbljem. Raste namreč večinoma na območju ameriških staroselcev, zato ljudje večkrat vprašajo, kako se ob prodaji tega počutijo oni.

Takšne kritike pozdravljam, razvijejo se zelo konstruktivni pogovori. Pojasnim jim, da je beli žajbelj, ki ga prodajamo mi, etično pridobljen, ni ukraden z zemlje staroselcev, ampak vzgojen, brez izkoriščanja delovne sile. Tudi staroselci pozdravljajo, da se ljudje poslužujejo takšnih praks, če to delajo z dobrim namenom,« pojasni energična svetlolaska.

Zaupanje na prvem mestu

V transparentnost in jasne informacije, od kod prihajajo stvari, ki jih prodajata, in kako so pridobljene, zakonca vlagata veliko truda. V preverjanje, ali so dobavitelji zares vredni zaupanja, vložita ogromno časa. Predvsem kot neizkušen posameznik težko prepoznaš, ali gre za ponaredek. Mojca in Jure pa imata s tem že veliko izkušenj. 

»Nekateri prodajalci kristale kupujejo od vprašljivih dobaviteljev ali kar prek spletne trgovine AlliExpres. In jim gre dobro, morda zaslužijo celo več kot midva. Ogromno je tudi kupovanja kristalov od ljudi, ki izkoriščajo delovno silo, prodajajo umetne kristale … Ampak jaz, če bi počela kaj takšnega, ne bi mogla živeti sama s sabo,« je jasna Mojca.

»Želiva se potruditi. Tudi če se sprva zdi, da ‘vrževa čas stran’, ker se do dobavitelja voziva v tujino. Tudi, če nekaterim ljudem ni mar. Meni je mar. Juretu je mar. In tudi tej skupnosti, ki jo gradimo skupaj, je mar. Vredno je, zato da lahko jaz zjutraj vstanem in vem, da delamo nekaj dobrega« poudari 31-letnica.

Jure doda: »Največ ti pomeni, ko nekdo napiše, da si mu olajšal neko obdobje v življenju. To je tisto, kar na koncu dneva pomeni veliko več kot to, koliko si zaslužil. Najraje bi živel v svetu, v katerem so vsa podjetja takšna.« 

Veliko pozornosti namenita tudi stiku z ljudmi, številni jima zaupajo osebne zgodbe, stiske. Takšni pristni odnosi s strankami zahtevajo veliko truda, saj Mojca vedno vsem odgovori, v primeru stisk pa stranke tudi usmeri, kje lahko poiščejo strokovno pomoč.

Kje čarobni kotiček najdete v prestolnici?

Mojca in Jure sta svoji trgovini s kristali dodala tudi (svoj) obraz. Na družbenem omrežju Instagram lahko spremljamo predvsem Mojco, ki objavlja vse dogodivščine, povezane z lovom na kristale in kadila.

Primarno se sicer ukvarjata z drugimi stvarmi, Mojca vodi uspešno podjetje, ki se ukvarja s Facebook oglaševanjem, Jure pa je programer. A v zadnjih mesecih sta dala vse od sebe, da sta na Litostrojski cesti 40 v Ljubljani odprla tudi fizično trgovino s kristali in kadili. 

»Spodaj je trgovina, zgoraj pa prostor za druženje in dogodke. Zadaj, kjer je večji prostor, bomo imeli po tleh blazine, da bodo lahko ljudje sedeli, meditirali, brali knjige … Imeli bomo tudi redne dogodke, upam, da vsaj enkrat na teden. Joga, skupinska meditacija, izobraževanja, zvočne kopeli.

Stvari, ki bogatijo. V trgovini želiva ustvariti tudi nekakšno tržnico, kamor bova povabila ustvarjalce, ki svojih prostorov nimajo, da lahko svoje izdelke predstavijo tam,« načrte za Ljubljanainfo še razkrije Mojca.

Starejše novice