Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 4.6.2023 11:35
Spomladanski čas je ravno pravšnji za sprehode v naravi in nabiranje rastlin na okoliških travnikih. Na teh lahko najdemo tudi nekatere 'pozabljene' rastline, ki so lahko koristne in so bile priljubljene v naši mladosti, takšna je tudi navadna kislica.

Se spomnite kislic? To so tiste visoke in ozke zelene rastline, ki imajo na vrhu majhne rdeče cvetove in ste jih zagotovo kot otroci vsi poskusili med sprehodom ali igranjem na travniku. 

Se iz otroštva spomnite nabiranja kislic?

Gre za divjo rastlino, ki jo imenujemo navadna kislica, raste pa praktično na vsakem travniku ali pašniku v okolici.

Najbolj poznana je ravno po tem, da vzamemo njeno steblo in jo prežvekujemo, saj ima (za mnoge) prijeten kisel okus, zanimiva pa je predvsem otrokom, da lahko ob njej spačijo obraz in se ob nabiranju rastlin zabavajo.

Vendarle pa je navadna kislica veliko več kot zgolj rastlina za zabavno prežvekovanje. Že tisočletja jo po vsem svetu uporabljajo tudi kot zdravilno zelišče, zelenjavo in celo barvilo.

V nadaljevanju smo zbrali nekaj koristnih učinkovin divjih kislic.

Užitna divja rastlina s številnimi učinkovinami

Kislica je odlična divja rastlina, ki jo najdemo tako v Evropi kot tudi v Aziji. Ima zelenkasto-rdeče steblo ter značilne suličasto oblikovane liste. Cveti od maja do konca junija, njeni cvetovi pa so majhni in zvezdasti ter zeleno-rumene ali rdečkaste barve.

Spada med užitne in nadvse koristne rastline, najpogosteje pa jo uživamo torej tako, da jo odtrgamo in vtaknemo med zobe.

Njen okus je kisel, a hkrati nadvse osvežilen, zaradi česar nekateri pravijo, da jih kislica med sprehodom odžeja. Že tisočletja pa jo uporabljajo tudi kot zdravilno zelišče, zelenjavo ali kot naravno barvilo za barvanje blaga. 

Bogata z vitamini in minerali, odlična v boju proti slabokrvnosti in boleznim

Koristna je predvsem zato, ker je izredno bogata z vitaminoma A in C, vsebuje pa tudi precej koristnih mineralov, na primer mangana, železa, magnezija, fosforja in kalija. V plodovih so prav tako zdrave maščobe, sladkorji in beljakovine.

Deluje kot antioksidant in se bori proti bakterijam. 

V tradicionalnem zdravilstvu so jo nekoč uporabljali kot sredstvo proti slabokrvnosti in driski, velja pa tudi za blag diuretik. Uporablja se lahko za čiščenje ranic povzročenih z vodenimi kozami, akne, mehurčke, izpuščaje in druge kožne rane. Preprečuje srbenje, lajša bolečine in pospeši proces celjenja.

Zaradi njenega kislega okusa lahko pomaga pri pomanjkanju apetita, zastajanju vode in za čiščenje krvi, z njo pa naj bi zdravili tudi rakava obolenja ter vnetja ustne votline.

Nadvse uporabna tudi v kulinariki

Ker ima navadna kislica pester nabor koristnih učinkovin, jo številni radi vključujejo tudi v kulinariko. 

Mladi listi se lahko na primer uporabljajo kot zelenjava - v solati, namazih, zelenjavnih nadevih ali prelivih. Iz njih pa se lahko stisne tudi zeleni sok, katerega se lahko uporabi kot zdravilo proti prehladu z močnim nahodom ali pri težavah z dihanjem. Pomagal naj bi tudi pri težavah z jetri, menstrualnih težavah, zlatenici in obolenju živcev.

Liste kislice, tako sveže kot posušene, se lahko uporabi tudi za čaj iz kislice. Ta naj bi zniževal močno povišano temperaturo, pomagal pri želodčnih in črevesnih težavah ter težavah s hemoroidi. Namenjen pa tudi grgranju, kadar so prisotne afte ali vneto grlo. 

Rastlina je prav tako odlična izbira za dekoracijo krožnika, zaradi svojega kiselkasto-limoninega okusa pa lahko odlično popestri ribje jedi, pečeno zelenjavo, perutnino in tofu.

Običajno jo jemo presno, brez težav pa jo lahko tudi skuhamo in jo pripravimo na podoben način kot špinačo.

Uživanje kislice naj bo zmerno

Kljub temu da gre za zdravilno rastlino, pa velja pri kislici podobno kot pri rabarbari, da jo je treba uživati v zmernih količinah. Vsebuje oksalno kislino in tanine, zaradi česar je ne smemo uživati preveč in prepogosto.

Večjim količinam kislice naj se predvsem izognejo vsi tisti, ki imajo težave s putiko, z ledvičnimi kamni ali revmatskimi obolenji. Odsvetuje se tudi pljučnim in želodčnim bolnikom.

Uporabite jo lahko celo za čiščenje

Navadna kislica pa ni samo za prežvekovanje in uporabo v kulinariki, med drugim je primerna tudi za čiščenje gospodinjstev.

S sokom mladih listov kislice lahko odstranimo rjo in druge madeže s perila in srebrnine. Ker reagira v stiku z železom, pa ni priporočljivo, da jo pripravljamo v kovinski posodi ali jo mešamo s priborom iz železa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice