zalastritof
Sob, 24.9.2022 08:00
V zadnjem tednu nas je predvsem zjutraj že močno zazeblo. Se je kurilna sezona v prestolnici že začela? Preverili smo.

Na sistem daljinskega ogrevanja je priključenih 48 odstotkov vseh stanovanj v Mestni občini Ljubljana oziroma okoli 61.000, za dostop toploto do njihovih stanovanj oziroma hiš pa skrbi okoli 4400 toplotnih postaj.

»Na tem mestu velja dodati, da Energetika Ljubljana vzdržuje okoli 800 toplotnih postaj, zato uporabnikom svetujemo, da se v primeru kakršnih koli vprašanj, vezanih na delovanje njihove toplotne postaje, najprej obrnejo na svojega upravnika,« so pri Energetiki Ljubljana povedali za Ljubljanainfo

O začetku ogrevalne sezone se uporabniki odločajo sami

Energetika Ljubljana proizvaja toploto vse dni v letu (za potrebe ogrevanja sanitarne tople vode in/ali za potrebe ogrevanja prostorov). Uporabniki daljinskega ogrevanja v Ljubljani se o začetku ogrevalne sezone odločajo sami, in sicer že od leta 1991 naprej.

»V praksi to pomeni, da imajo v primeru, da živijo v večstanovanjskih stavbah, z upravniki stavb sklenjen dogovor, kdaj želijo začetek in kdaj konec ogrevanja oziroma imajo temu primerno že nastavljene temperaturne parametre v toplotnih postajah posameznih stavb. Večinoma so toplotne postaje že avtomatsko nastavljene, kar v praksi pomeni, da se po določenem padcu temperature  same zaženejo.

V kolikor jih nimajo, za priklope toplotnih stavb skrbijo njihovi vzdrževalci. V Energetiki Ljubljana tako v daljinskem sistemu zaznamo povečan odjem toplote in zato obratujemo z večjo močjo, ter na podlagi tega zabeležimo, kdaj se je dejansko začela ogrevalna sezona,« so pojasnili. 

Na vprašanje povezano s tem, ali se je v Ljubljani ob za september nenavadno mrzlih jutrih, ogrevalna sezona že začela, so odgovorili. 

»Trenutno še ne zaznavamo zelo povečanega delovanja oziroma priklopov toplotnih postaj -  ob jutranjih mrzlih konicah sicer že obratujemo z večjo močjo, in sicer z okoli od 60 do 70 megavatov moči toplote, o dejanskem začetku ogrevalne sezone pa sicer govorimo, ko  začnemo obratovati z okoli od 90 do 100 megavatov moči toplote (naša polna moč pa je 350 megavatov, ki jo praviloma dosežemo pozimi). S tega vidika lahko rečemo, da se odjem toplote že povečuje, ogrevalna sezona pa se še ni začela. Ji bomo pa, če ne bo bistvene otoplitve, vsak dan bližje.«

Ogrevalna sezona se običajno začne oktobra

Izpostavili so še, da se glede na statistiko ogrevalna sezona v Ljubljani v povprečju začne v začetku oziroma v prvi polovici oktobra in traja nekje do začetka oziroma polovice maja.

»V zadnjih desetih letih sicer izstopajo predvsem leto 2014, ko se je ogrevalna sezona začela šele konec oktobra, in leto 2017, ko se je začela že sredi septembra, po zaključku sezone pa predvsem leto 2020, ko se je končala šele v začetku junija,« so še povedali. 

Starejše novice