Foto: Ljubljanski grad
STA
Čet, 6.1.2022 10:43
Sklepanje zakonskih zvez je na Ljubljanskem gradu v času uradnih ur brezplačno.

Modra in Bela dvorana na Ljubljanskem gradu sta z novim letom ponovno postala uradna prostora Upravne enote Ljubljana, zato je sklenitev zakonske zveze na gradu v času uradnih ur brezplačna, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Sklenitev zakonske zveze je brezplačna, če poteka v uradnih prostorih in v času uradnih ur. V nasprotnem primeru morajo mladoporočenci za obred doplačati, so pojasnili.

Civilna poroka

Upravne enote vsaj en dan v tednu v času uradnih ur zagotavljajo možnost sklepanja zakonskih zvez na svojem, določijo pa tudi uradni čas sklepanja zakonskih zvez ob sobotah v časovnem razponu najmanj petih ur, med 10. in 19. uro. 

Zakonska zveza se glede na zmožnosti posamezne upravne enote lahko sklene tudi zunaj uradnih prostorov, če tako želita bodoča zakonca in če sta pripravljena poravnati s tem nastale dodatne stroške.

Brezplačna poroka na Ljubljanskem gradu

Prenovljeni poročni dvorani je mestna občina ponovno odprla leta 2014, Ljubljanski grad pa od leta 2015 ni spadal med uradne prostore, saj so ga na upravni enoti izločili s seznama uradnih lokacij za sklenitev zakonske zveze. 

Mladoporočenci so morali zato ob plačilu najemnine za poročno dvorano plačati.

Starejše novice