Nika Vajnhandl
Čet, 6.1.2022 06:55
Zgradba Dijaškega doma Vič je zelo dotrajana. Nima toplotne izolacije, okna pa so v stavbi že od izgradnje zavoda leta 1980.

Zaključen je prvi del postopka energetske sanacije Dijaškega doma Vič s sklepom vlade Republike Slovenije, ki je soglasje za energetsko sanacijo izdala 9. decembra lani.

S soglasjem vlade se pristopa k drugi fazi postopka energetske: izbiro zasebnega partnerja.

Prenova ne bo ovirala bivajočih v domu 

Postopek izbire zasebnega partnerja se bo začel ta mesec in šele ob izbiri zasebnega partnerja bo določen natančen termin sanacije.

»Sanacija se bo predvidoma izvajala med šolskimi poletnimi počitnicami oziroma na način, da bodo stanovalci lahko nemoteno bivali v zavodu,« za Ljubljanainfo povedo iz Dijaškega doma Vič.

Nujno potrebna sanacija

Pravijo, da je energetska sanacija potrebna zaradi različnih dejavnikov: trenutni energent ogrevanja je kurilno olje, kurilnica je stara več kot 30 let, zgradbe Dijaškega doma Vič nimajo toplotne izolacije, okna so lesena in stara 20 let, nekatera aluminijasta pa od izgradnje zavoda leta 1980 …

Finančna konstrukcija

Za prenovo bo potrebno odšteti dobre tri milijone evrov, pomoč pa dobijo tudi od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Prilagamo tabelo strukture in virov financiranja operacije po predlaganem modelu javno-zasebnega partnerstva:

Starejše novice