Ljubljanainfo
Tor, 18.7.2023 18:09
Pretekli četrtek je močno neurje prizadelo severovzhodni del Slovenije in pustilo brez elektrike kar 50.000 odjemalcev. Pri Elektru Maribor so težave začeli reševati takoj, a kljub temu do danes vsi uporabniki še niso priklopljeni nazaj na omrežje.

Slab teden po hudi nevihti z orkanskim vetrom nekateri še vedno nimajo niti informacije, kdaj bodo dobili elektriko nazaj. 

»Doma imam dva mala otroka s posebnimi potrebami, smo brez vode, brez elektrike,« je povedal Grega Tetičkovič, ki živi v občini Pesnica. 

»Agregata smo dva na lastne stroške kupili, 400 evrov. Cel teden tankam, že 200 evrov goriva je šlo. 'Pumpo' v studencu nam je skurilo. Kdo bo te stroške kril - ne vem,« je dodal. 

Poudaril je, da je glavna težava v neodzivnosti Elektra Maribor. Zato si je marsikdo moral kupiti agregat za osnovne potrebe, seveda pa si ga nekateri težko privoščijo.

Nadja Tomažič, prav tako občanka Pesnice, nam je povedala: »Kaj pa naj. Skrinja mora 'laufati'.«

Po več dneh brez elektrike, ji je bila danes dopoldne le priključena nazaj na omrežje: »Saj razumemo par ur ali en dan. Ampak tako dolgo - to pa ne more biti.«

Težava v dotrajani infrastrukturi 

Krajani menijo, da je težava v dotrajani infrastrukturi in so odgovorne na te težave že opozarjali.

Marjan Kljočnik pokaže na nagnjen leseni drog: »Vidite, to je že leto dni tako nagnjeno. Ne dogaja se nič, pridejo podpolcati, pa gredo dalje.«

»Zakaj je to tako, ne vem,« dodaja in pravi, da bodo ob prvem vetru spet ostali brez elektrike. 

Tam, kjer so stebri že nagnjeni, obstaja tudi nevarnost za človeško življenje: »Dokler ne bo enega ubilo, očitno ne bo noben nič reagiral.«

Na občini za težave krivijo slabo vzdrževanje

Iz občine Pesnica medtem sporočajo, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da vsa gospodinjstva in gospodarski obrati dobijo nazaj električni tok.

Prav tako pa za težave krivijo slabo vzdrževanje.

»Električno omrežje ni vzdrževano in posledica vsakršnega takšnega neurja je tudi to, kar je pustilo to četrtkovo neurje,« je povedal Andrej Ropič, podžupan občine Pesnica.

Elektro Maribor: Do vzpostavitve normalnega stanja bo minilo še nekaj mesecev

Iz podjetja Elektro Maribor, ki je zadolženo za to infrastrukturo, danes pred naše kamere niso stopili.

So pa v pisni izjavi povedali, da so zagotovili ves razpoložljivi kader, in skušali odpraviti napake najprej tam, kjer je bilo prizadetih največ odjemalcev. 

Pomanjkanje elektrike pa ponekod pomeni tudi pomanjkanje vode. Ropič je dodal: »Več kot štiri dni po tem dogodku ni bilo pitne vode na določenih vrhovih. V naših krajevnih skupnostih v Dragučovi, Vukovju in pa ostalih predelih v Jakobu in pa na Pesnici.«

Do vzpostavitve normalnega stanja bo minilo še nekaj mesecev, sporočajo iz Elektra Maribor, škoda še ni popisana, kot pravijo, pa bo večmilijonska.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice