Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 18.7.2023 17:00
Jadransko morje ima danes skoraj 30 stopinj. Zaradi vročinskega vala na Hrvaškem danes rdeče opozorilo za celotno obalo.

Izjemna vročina, ki v zadnjih dneh pesti Sredozemlje, vključno s Slovenijo in Hrvaško, je povzročila tudi skokovit dvig temperatur morja ob Jadranski obali. Te se na nekaterih delih Jadrana danes bližajo 30 stopinjam Celzija.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je zaradi vročinskega vala danes izdal rdeče opozorilo za celotno obalo.

V Pulju je imelo morje že ob 8. uri zjutraj 29 stopinj Celzija, na Krku in v Crikvenici pa 28, kažejo podatki hrvaškega hidrometeorološkega zavoda.

Najtoplejše je Malo jezero na Mljetu, kjer je imela voda zjutraj 29,3 stopinje.

Na Rabu, v Rovinju in Splitu so morske merilne postaje pokazale 27 stopinj, v Dubrovniku 26,5, v Zadru pa 26,6 stopinje.

Najhladnejše je bilo davi morje ob Hvaru, Komiži in Šibeniku s 25 stopinjami.

Kot piše časnik Jutarnji list, so na Hrvaškem rekordno temperaturo morja zabeležili 30. julija 2015, ko je imela voda v Malem jezeru na Mljetu 31,1 stopinje.

Dnevne temperature na Hrvaškem se bodo danes v notranjosti države gibale med 30 in 35 stopinjami, na Jadranu ter v notranjosti Istre in Dalmacije pa celo do 39 stopinj.

V sredo naj bi se nekoliko ohladilo, najvišje dnevne temperature bodo po napovedih meteorologov dosegle 36 stopinj.

Kot so za STA danes povedali na agenciji za okolje, je bila v ponedeljek zvečer temperatura morja, izmerjena na referenčni postaji Koper, 29,2 stopinje Celzija, danes zjutraj pa se je morje ohladilo na 28,3 stopinje Celzija.

Doslej najvišja temperatura na koprski postaji, ki jo merijo na globini enega metra, je sicer znašala 31,6 stopinje Celzija, so dodali.

Starejše novice