Rebeka Sivka
Tor, 26.10.2021 12:37
Oglasne vitrine se nahajajo na številnih točkah v Ljubljani, njihova nočna osvetljava pa lahko predstavlja nevarnost za kolesarje, opozarjajo pri projektu Očistimo Slovenijo reklamnih panojev.

Oglasne vitrine, ki ponoči svetijo so nevarne za udeležence v prometu, so prepričani pri projektu Očistimo Slovenijo reklamnih panojev. Glavni namen omenjenega projekta je ozaveščanje javnosti o problematiki onesnaževanja slovenske krajine z reklamnini panoji.

Vidljivost kolesarja se občutno poslabša 

Veliko naj bi jih svetilo močneje kot ulična razsvetljava, s tem da je ulična razsvetljava po najnovejših standardih usmerjena navzdol, da osvetljuje površino in s tem izboljšuje vidljivost in vidnost udeležencev v prometu.

Svetlobne vitrine naj bi svetile horizontalno in s tem zaslepljevale udeležence v prometu. Posebno nevarno je to za kolesarje, ki iz teme pripeljejo direktno v območje nasprotne svetlobe. Oči se ne morejo tako hitro prilagoditi in za določen čas je vidljivost kolesarja enaka nič, poudarja projekt Očistimo Slovenijo reklamnih panojev. 

Večji del teh svetlobnih vitrin je postavljenih s pogodbo o javno zasebnem partnerstvu za sistem BicikeLJ.

Prevelika poraba elektrike? 

Oglasne vitrine naj bi bile sporne tudi z vidika porabe elektrike.

Številni Ljubljančani so prepričani, da so oglasne vitrine ene izmed najbolj nepotrebnih električnih virov, saj naj bi porabljale preveč električne energije. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice