Rebeka Sivka
Sre, 20.10.2021 06:54
Epidemiološke razmere se v Sloveniji zaostrujejo, situacija v tej sosednji državi pa je precej drugačna.

Pred dnevi smo poročali o življenju na Norveškem, kjer so nedavno opustili vse ukrepe, povezane z omejevanjem širjenja koronavirusa. 

Številne ukrepe so opustili tudi na Madžarskem, kjer že nekaj mesecev nošenje mask ni obvezno, prav tako ni več treba izpolnjevati pogoja PCT. 

O trenutnem stanju na Madžarskem smo se pogovarjali z Jordancem Abdallahom Amjadom, ki se je na Madžarsko preselil v začetku leta 2020. 

Dolg lockdown, nato opustitev vseh ukrepov

Madžarska ima za sabo, tako kot Slovenija, dolgo zaprtje države. Med koronakrizo je življenje izgubilo več kot 30 tisoč Madžarov. »'Lockdown' je bil precej težek, ljudje so pogrešali socialne interakcije in komaj čakali normalno življenje,« razlaga Amjad. 

Po ponovnem odprtju države pa je Madžarska izbrala nekoliko drugačno taktiko kot Slovenija. 

Slovenci smo morali poleti kazati potrdila o cepljenju, testiranju ali prebolevnosti, v vseh zaprtih javnih prostorih, kjer ni bilo mogoče zagotoviti ustrezne razdalje, pa nositi maske, Madžari pa so imeli bolj brezskrbno poletje.

V vročih mesecih Madžarom ni bilo treba nositi mask, niti na letališču. Tako ostaja do danes. 

»Življenje se je bolj ali manj vrnilo v stare tirnice, ljudje hodijo na zabave in v klube že od konca maja. Do konca junija je bilo še treba pokazati potrdilo o cepljenju ali PCR test, zdaj ni več tako. Ljudje so zdaj zadovoljni,« za Ljubljanainfo poudari Amjad. 

Madžari bolj naklonjeni cepljenju kot Slovenci

Na Madžarskem je trenutno v celoti cepljenih 58,4 odstotka prebivalcev, v Sloveniji pa je 50,8 odstotka populacije. 

Na Madžarskem je največ oseb cepljenih s cepivoma Sinopharm in Pfizer

»Nekateri ljudje so glede cepiva še vedno skeptični, a teh je čedalje manj. Še ene takšne krize si ne smemo privoščiti,« je prepričan Jordanec. 

Zaostrovanje ukrepov?

A tudi Madžarska v zadnjih nekaj tednih beleži porast okužb s koronavirusom, zato je začela tamkajšnja vlada premišljevati o ponovni uvedbi nošenja mask

Trenutno sedemdnevno povprečje števila okužb na Madžarskem je 990, kar je za deset okužb več od slovenskega sedemdnevnega povprečja.

Starejše novice