Foto: Bobo.
Ljubljanainfo
Sre, 13.9.2023 10:34
Kakšna je novost na južni ljubljanski obvoznici?

Po hudi prometni nesreči na južni ljubljanski obvoznici, ki je terjala tri smrtne žrtve, je prišel čas za spremembe. Pri Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji so se odločili, da so nujno potrebna dodatna opozorila za voznike, ki se približujejo zastojem na slovenskih avtocestah. 

Odločili so se za takojšnjo postavitev dodatnih elektronskih portalov nad vozišči. Razlog za to je pričakovani strm porast prometa in posledično zastojev na Ljubljanskem cestnem obroču.

»Zgodil se nam je zasičen prometni tok, kar pomeni, da promet po avtocestah ne poteka več z normalno potovalno hitrostjo, ki je okoli 100 kilometrov na uro, pravzaprav se premika od okoli 40 do 50 kilometrov na uro,« je za RTV dejal Gregor Ficko z Gospodarske Zbornice Slovenije. 

»Vse projekcije prometa na avtocestnem omrežju nakazujejo rast in nič drugače ni na južni ljubljanski obvoznici. Že ob začetku študijskega leta pričakujemo še dodaten porast prometa ob dnevnih konicah,« še dodajajo pri Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji je konec avgusta pristojno ministrstvo zaprosil za okoljevarstveno soglasje za vzpostavitev tretjega pasu na primorski avtocesti med Ljubljano in Vrhniko, za štajersko vpadnico na ljubljanski obroč pa so zaprosili konec julija.

Na obeh vpadnicah načrtujejo tretji pas, ki ga bodo vzpostavili z rekonstrukcijo odstavnega pasu v vozni pas.

Starejše novice