Slika je simbolična (foto: Pixabay).
Ljubljanainfo
Sre, 13.9.2023 10:20
Zagovornik načela enakosti je ugotovil diskriminacijo na podlagi osebnih okoliščin starševstva in družinskega stanja.

Iskalka zaposlitve, ki so jo v določeni državni ustanovi na razgovoru za službo vprašali tudi, ali ima družino in otroke, je to prijavila Zagovorniku načela enakosti. 

Vprašanje o njenem družinskem statusu sta ji na razgovoru za službo postavila direktorica ustanove in druga uslužbenka.

Začela je prva: »Ali imate družino, otroke? To vpliva na delo, bolniške, odsotnosti.«

»Kandidatka je odgovorila, da so to nelagodna vprašanja in da ni vajena diskriminatornih vprašanj ter da zmore opravljati delo, za katerega se je prijavila na razpis. Direktorica pa je kljub temu vprašanje ponovila,« so sporočili z zagovornika.

Obe sta navedbe iz prijave pozneje potrdili.

»Zagovornik je v odločbi pojasnil, da je po 28. členu zakona o delovnih razmerjih v zaposlitvenih postopkih izrecno prepovedano zahtevati podatke o družinskem oziroma zakonskem stanu, nosečnosti, načrtovanju družine oziroma druge podatke, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.«

Direktorica in uslužbenka sta v postopku povedali, da vprašanje o otrocih in družini ni bilo postavljeno z namenom preverbe izpolnjevanja pogojev za zaposlitev.

»To pa pomeni, da vprašanje ni bilo v neposredni zvezi z delovnim razmerjem, kot bi moralo biti, da bi lahko rekli, da ga je direktorica postavila upravičeno. Zagovornik je zato ugotovil diskriminacijo na podlagi osebnih okoliščin starševstva in družinskega stanja. Po zakonu o varstvu pred diskriminacijo je enaka obravnava ne glede na osebne okoliščine zagotovljena tudi pri zaposlovanju in delu.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice