Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 13.9.2022 17:21
Policija je predstavila potek preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. V sklopu obsežne preiskave in več opravljenih razgovorov so zaznali 10 kaznivih dejanj in identificirali tri osumljence.

Direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič je predstavil dosedanje izsledke preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. Preiskavo so sprožila medijska razkritja povezana z afero Smodej.

Petrič je uvodoma poudaril, da ljubljanski policisti in kriminalisti, tako kot v vseh drugih primerih, tudi v preiskavi suma kaznivih dejanj spolnega nasilja primer obravnavajo skrbno in temeljito. 

»Že od prvih informacij, ki so se v soboto, 20. avgusta, pojavile v medijih o hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja, skupina policistov in kriminalistov zadevo aktivno preiskuje,« je povedal. 

V prvi fazi so imeli sicer na voljo le informacije, dosegljive v medijih in anonimna pričevanja na Instagram profilu ter prejete anonimne informacije.

Identificirali osebe, ki bi lahko imele koristne informacije

Kriminalisti so že tekom prvega vikenda opravili vrsto razgovorov, v katerih so preverjali ali so bila storjena kazniva dejanja.

Pregledano je bilo več tisoč komentarjev na različnih družbenih omrežjih. Na tej podlagi so bile identificirane osebe, ki bi lahko dale koristne podatke v konkretnih primerih.

»Te informacije in sodelovanje žrtev kaznivih dejanj so še toliko bolj pomembne, ko gre za preiskave dejanj, ki se večinoma zgodijo v zaprtih krogih. Večinoma le žrtev in osumljeni poznata dejanske okoliščine dogodka,« poudarjajo policisti. 

25. avgusta je bil med drugim opravljen razgovor tudi s pričo, ki je prva navedla določene osebe, ki naj bi bile domnevno žrtve kaznivih dejanj.
Naslednji dan je bilo o zbranih ugotovitvah obveščeno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Zaseženi so bili posnetki video nadzornih sistemov (kamer) in elektronske naprave.

Opravili 64 razgovorov

Policisti in kriminalisti so v naslednjih dnevih opravljali razgovore in pridobivali podatke o novih osebah, ki bi lahko dale koristne podatke, sodelovali z državnim tožilstvom, ki je bilo seznanjeno s postopki in ugotovitvami policije. 

Tako je bilo do danes opravljeno 64 razgovorov s posamezniki, ki bi lahko podali koristne informacije o tem primeru, z nekaterimi so bili razgovori opravljeni tudi večkrat.

»Tekom preiskave smo se srečevali tudi s situacijami, ko so se osebe izogibale stiku s policijo, prav tako pa so določene žrtve že podano prijavo umaknile,« je povedal Petrič: »Ne glede na to, gre za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, zato policija z zbiranjem informacij in drugimi preiskovalnimi opravili nadaljuje.«

Dodajajo še, da se nekatere osebe nahajajo tudi v tujini, zato sodelujejo tudi z tujimi varnostnimi organi.

Osem oškodovancev, deset kaznivih dejanj in trije osumljenci

Do sedaj so policisti odkrili osem oškodovancev za 10 primerov kaznivih dejanj iz poglavij zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, najmanj treh osumljenih oseb. 

V dosedanji preiskavi je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja storjena v preteklih letih, najstarejše pred 35 leti.

»V navedenih primerih so znane žrtve in osumljenci teh dejanj, kriminalistična preiskava pa poteka v skladu s kriminalistično stroko,« dodajajo policisti: »Zato na tem mestu še enkrat odločno zavračamo vsakršne očitke na račun dela policije in dinamike izvedenih ukrepov.«

Intenzivna kriminalistična preiskava ter zbiranje obvestil potekata še naprej, policisti preverjajo še nekaj anonimnih prijav različnih drugih kaznivih ravnanj. O aktivnostih in ugotovitvah sproti obveščajo okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, posredovali so jim tudi že dve poročili.

Žrtve želijo spodbuditi, da dejanja prijavijo

Pozivajo vse morebitne žrtve vseh oblik kaznivih dejanj, da sodelujejo s kriminalisti in dejanja prijavijo. 

»Razumemo pa zadržanost žrtev, vendar policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo,« dodajajo policisti. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice