Foto: MOL
Ljubljanainfo
Pet, 22.9.2023 18:00
Kopališče Ilirija so nazadnje prenovili leta 2016.

Kopališče Ilirija je bilo leta 1929, ko je bilo odprto, eno najmodernejših v Evropi.

Letos naj bi bila zaključena gradnja popolnoma novega športnega centra, ki se poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena ponaša še z muzejem, večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe.

Manjkala ne bo niti podzemna garaža.

»Projekt predstavlja tudi enega prvih javnih objektov v Sloveniji, ki ustreza kriterijem skoraj samozadostnih stavb. Z geotermalno energijo, ki jo preko toplotnih črpalk in izmenjevalcev transformiramo v ogrevalno in hladilno energijo stavbo, tako ogrevamo kot tudi hladimo. Na ta način skoraj vso potrebno energijo za obratovanje centra Ilirija pridobimo iz reverzibilnih virov. Novozgrajena stavba bo tako med okoljsko najbolj sprejemljivimi ter emisijsko nevtralnimi večjimi zgradbami v Sloveniji,« o projektu pravi Mestna občina Ljubljana.

Kako pa odgovarja na očitke, da je bazen šest let popolnoma prenovila in ga nato porušila?

Spomnimo. Kopališče Ilirija so prenovili leta 2016 – pred tem je bilo nazadnje v celoti prenovljeno leta 1974. Prenovili so fasado, tuše, toalete, ploščad, bazensko školjko, teraso za sončenje in kabine.

Vrednost projekta je znašala 88.976 evrov. 25.000 evrov je prispevala Fundacija za šport, preostanek pa Plavalni klub Ilirija.

Zgolj nujna dela

Mestna občina Ljubljana zdaj pojasnjuje, da so se pred šestimi leti izvajala zgolj nujna vzdrževalna dela, »ki so potekala pod okriljem takratnega solastnika Plavalnega kluba Ilirija«. 

Očitkov, da so stroški prve prenove šli v nič in da gre za negospodarno upravljanje, niso naslovili.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Marjan (ni preverjeno)

Ko se pelješ mimo in gledaš ta beton, se ti pred očmi prikažejo Stožice...

Starejše novice