Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 22.9.2023 07:00
Kaj je v obtoku? Kdo so odjemalci? Kakšne kazni so zagrožene?

Dosegla nas je informacija, da ljubljanski policisti beležijo povečane zasege drog pred nočnimi lokali med vikendi, bolj kot marihuano pa naj bi policisti zasegali kokain. Informacijo smo preverili.

Negativen vpliv

Uvodoma poudarek, da policija do tovrstne kriminalitete goji ničelno toleranco, saj med drugim negativno vpliva na splošno kriminaliteto »in s tem povezanimi kaznivimi dejanji, kot so tatvine in podobno«. 

Ljubljanska policijska uprava je od julija na določenih območjih Ljubljane izvajala poostrene nadzore »z namenom obvladovanja kriminalitete, predvsem ulične kriminalitete«. Izvedli so več različnih postopkov, »med drugimi tudi 78 prekrškov v povezavi s prepovedanimi drogami (manjša količina – za lastno uporabo)«.

Ker so podatki o starosti na voljo zgolj za kazniva dejanja, so v lanskem letu imeli le enega osumljenca, letos pa dva mladoletna osumljenca.

»Na področju kaznivih dejanj pa smo v prvih osmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta na območju celotne policijske uprave Ljubljana  obravnavali 269, v letu 2022 pa 350 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in 26, v letu 2022 pa 37 kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedane droge.«

»Enako smo na območju celotne Policijske uprave Ljubljana zaznali v letu 2022 skupaj 1093 kršitev, v letu 2023 pa skupaj 819 kršitev (prekrškov) po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.«

Policijska uprava Ljubljana povečane zlorabe kokaina v primerjavi z marihuano ne zaznava. Še vedno je marihuana tista, ki je zasežejo največ.

Starostne skupine storilcev torej ne spremljajo.

»Lahko pa pojasnimo, da se postopek policije razlikuje kadar je v postopku mladoletnik v primerjavi s postopkom, ko je storilec polnoletena oseba. Kadar je v postopku storilec prekrška ali kaznivega dejanja mladoletna oseba, se po zakonu obvezno obvesti tudi njegovega zakonitega zastopnika.«

Za konec smo ljubljansko policijsko upravo povprašali še po kaznih. Za posedovanje prepovedane droge po I. odstavku 33. člena zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami globa znaša 208,65 evra (polovična 104,32 evra), za posedovanje manjše količine pa globa po II. odstavku 33. člena znaša 41,73 evra (polovična 20,86 evra).

Starejše novice