Rebeka Sivka
Sre, 30.6.2021 09:00
Turizem Ljubljana vas po novem s pomočjo mobilne aplikacije Nexto popelje na sprehod po neuresničenih delih Jožeta Plečnika.

Turizem Ljubljana predstavlja novo igrificirano doživetje Plečnikove vizije, ki s pomočjo mobilne aplikacije Nexto uporabnika popelje na sprehod po neuresničenih delih Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Nekatera njegova dela so s tem, ko so ostala neuresničena, postala še bolj mitska in legendarna in tako burijo duhove še danes.

Vodenje poteka tako, da mora uporabnik na vsaki točki razrešiti uganko, ki mu razkrije podrobnosti o neuresničenem projektu in kam nadaljevati ogled, kar naredi doživetje še bolj zanimivo.

Vodenje je na voljo brezplačno prek mobilne aplikacije Nexto, v sedmih jezikih.

Aplikacija uporabniku s pomočjo obogatene resničnosti razkrije štiri velika neuresničena Plečnikova dela za Ljubljano: Mesarski most, Novi Magistrat, Magistratni vstop na grad in Katedralo svobode.

Pot ga vodi tudi mimo uresničenih Plečnikovih del: čez Tromostovje mimo Prešernovega trga na Krekov trg, do Čevljarskega mostu in Novega trga, Križank, Vegove ulice in Narodne in univerzitetne knjižnice ter parka Tivoli.

Vsaka točka se začne z uganko oziroma nalogo, ki jo mora uporabnik razvozlati, da odklene informacije o nerealiziranem projektu, ki mu jo posreduje Plečnik kot avdiogovorec. Ob koncu vsake točke mora uporabnik rešiti uganko, da razkrije lokacijo naslednje točke, ki mu ni znana vnaprej.

Plečnikova Ljubljana se kot svojevrstna urbanistična posebnost uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja, zato so pri Turizmu Ljubljana ustvarili že vrsto doživetij na to temo.

Z novim igrificiranim vodenjem želijo doseči višjo vključenost uporabnika, boljšo prepoznavnost, zapomljivost in daljši čas preživet na posamični lokaciji.

Predvidevajo, da bo vodenje zaradi uporabe aplikacije pritegnilo predvsem mlajše generacije, statistika Nexta pa potrjuje, da so tovrstna interaktivna vodenja zanimiva tudi starejšim generacijam, ki so vse bolj suvereni z mobilno tehnologijo.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Starejše novice