Ljubljanainfo
Tor, 29.6.2021 12:13
Nov trend, ki se je pojavil kot posledica epidemije, so prijave gostinskega kadra za delo v proizvodnji. Številni drugi delodajalci tožijo, da je zelo malo prijav na odprta prosta delovna mesta ali pa so neprimerne.

Zaposlovanje sledi pozitivnim trendom iz gospodarstva, kjer se predvsem proizvodna podjetja soočajo z visoko rastjo naročil. 

Brezposelnost se iz meseca v mesec zmanjšuje in po neuradnih podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je število brezposelnih v začetku junija že padlo pod 75.000

Iskanje in pridobivanje kvalificiranih kadrov doživlja pravi razcvet na ravni celotne Slovenije. 

Potrebe po dodatnem zaposlovanju naraščajo zelo hitro

Tudi v kadrovskem podjetju Trenkwalder so zabeležili več kot 50-odstotno rast potreb podjetij po kadru v primerjavi z lanskim pomladnim obdobjem.

Prvo prebujanje gospodarstva je bilo zaznati že jeseni 2020, v letošnjih prvih mesecih pa potrebe po dodatnem zaposlovanju zelo hitro naraščajo. 

»Če so se kadrovski oddelki večinski del preteklega leta ukvarjali predvsem z reorganizacijami, z odrejanjem čakanja na delo, karantenami, odpuščanji in primernim obračunavanjem raznovrstnih nadomestil, je letošnjo pomlad drugačna situacija,« poudarja Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder.

Kako zadržati lastne zaposlene?

Podjetja opozarja, naj vzporedno z novimi zaposlitvami skušajo tudi zadržati že usposobljene obstoječe kadre

»Kako zadržati lastne zaposlene, predstavlja večji izziv, kot bi si morda mislili, zato mora vlaganje v njihov razvoj in njihovo zadovoljstvo na delovnem mestu (p)ostati ena od prioritet,« je jasna Kraljičeva.

Hkrati pa ne smemo pozabiti, da dobavne verige niso utečene in stabilne kot v preteklosti, podjetja v vseh panogah se soočajo s pomanjkanjem surovin in morajo zato veliko vlagati v učinkovito organizacijo dela. 

Na kadrovskem področju to največkrat rešujejo z odrejanjem čakanja na delo, prerazporejanjem kadra med oddelki in tudi začasnim zmanjševanjem števila izmen. 

»Podjetja imajo veliko rast povpraševanja, ki pa jih zaradi omenjenih težav niso zmožna realizirati,« izpostavljajo v kadrovskem podjetju Trenkwalder.

Razkorak med ponudbo in povpraševanjem ostaja

Na področju celotne Slovenije so največje potrebe na trgu po tehničnih profilih. 

»Za posamezna podjetja iščemo tudi po več deset proizvodnih delavcev hkrati, veliko je povpraševanja tudi po skladiščnikih, viličaristih, varilcih, ključavničarjih in monterjih za delo v tujini, mnoga podjetja pa bi takoj zaposlila tudi prodajne inženirje, tehnologe, vzdrževalce,« povzemajo pestro paleto zaposlitvenih ponudb.

Povsem nov trend, ki se je pojavil kot posledica epidemije, pa so prijave gostinskega kadra za delo v proizvodnji

Zato v prihodnosti lahko pričakujemo, da bo imela gostinska panoga težave pri privabljanju svojega kadra nazaj, saj bodo ti delavci v proizvodnih enotah kljub izmenskemu delu najverjetneje imeli bolj urejen in ustaljen delovnik od tistega v gostinstvu.

Prijav na odprta prosta delovna mesta je zelo malo ali so neprimerne

Postopki zaposlovanja kljub sproščanju covid-19 ukrepov ostajajo zelo zahtevni in specifični, hkrati pa prijav za določena delovna mesta skorajda ni ali pa so neustrezne, saj kandidati ne izpolnjujejo razpisnih pogojev. 

»To ne velja le za proizvodne delavce. S pomanjkanjem prijav kandidatov in zanimanjem za zaposlitev se soočajo tudi podjetja, ki iščejo strokoven kader. Tu se tudi kadroviki soočamo s specifičnim izzivom, in sicer kako pritegniti prave strokovnjake, ki v osnovi niso aktivni pri iskanju druge službe oziroma zamenjavi zaposlitve,« izpostavlja problematiko med zaposlovalci Kraljičeva. 

»Delodajalci vse težje zadržijo predvsem mlajši kader, ki zaposlitev menja nekoliko hitreje in tudi lažje, ter visoko in specifično usposobljene posameznike, z visoko dodano vrednostjo na trgu dela. Zato morajo delodajalci veliko naporov vložiti v vpeljevanje različnih dobrih kadrovskih praks in tem kadrom zagotoviti njim zanimive in konkurenčne ponudbe, denimo omogočanje dela od doma tudi po epidemiji, fleksibilen delovni čas, omogočanje strokovnega usposabljanja in podobno,« še svetuje strokovnjakinja za iskanje kadrov.  

Starejše novice