Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 24.8.2023 13:42
Na spletnem portalu Mestne občine Ljubljana se je več občanov pritožilo nad hrupom v mestu.

Na spletnem mestu Pobude meščanov se je v zadnjih dneh znašlo več pripomb nad vse bolj hrupnim bivalnim okoljem v centru mesta. Občani se pritožujejo nad glasno glasbo iz stenskih zvočnikov ter letnih vrtov gostinskih lokalov, uličnih umetnikov in podobno.

Moteča naj bi bila tudi glasba iz gostinskih lokalov Temperament, Biljardna hiša in kluba Zorica pri Bavarskem dvoru.

»Z odlokom Mestne občine Ljubljana je nastopajočim prepovedano igranje vsaj dve uri na dan, ko si stanovalci lahko malo oddahnemo. Že nekaj dni pa v tem času igra zelo glasna godba (bobni, trobente, pozavne ...), po informacijah s posebnim dovoljenjem MOL. Zakaj izdajate dovolilnice v v času prepovedi igranja, da ne moremo imeti niti pet minut miru. In zakaj take dovolilnice izdajate za mestno jedro, ki je že tako prekomerno obremenjeno s hrupom. Če želite popestritve napotite take godbe in nastopajoče v druge četrti,« je bil nezadovoljen eden od meščanov.

Z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet odgovarjajo, da dovoljenja za rabo javne površine izdajajo zgolj za javne prireditve, za ulične nastopajoče pa veljajo drugi predpisi:

»Dovoljenja za rabo javne površine se izdajajo le za izvedbo javnih prireditev in to na podlagi vloge organizatorja. Ulični nastopajoči ne potrebujejo dovoljenja MOL, morajo pa v celoti upoštevati 21. člen odloka o posebni rabi javnih površin, kar nadzira pristojni inšpekcijski organ MOL.« 

»Javne prireditve s pridobljenim dovoljenjem zaradi živahnega utripa mestnega jedra spodbujamo,« so še dodali.

Spet drugi so izrazili svoje nezadovoljstvo nad gostinskimi lokali z glasno glasbo:

»Kot številni someščani se tudi sam sprašujem, zakaj imajo povsod v tujini lahko omejitve predvajanja glasbe na vrtovih, v centru Ljubljane pa je to nedosegljivo.«

Z občine odgovarjajo, da imajo za takšno ravnanje tehtne razloge:

»Mestna občina Ljubljana staro mestno jedro razvija v skladu s konceptom dnevne sobe. Javne površine v tem delu mesta torej razumemo zlasti kot skupnostni prostor druženj in srečevanj, nakupov in sprehodov.

V starem mestnem jedru je prav zaradi tega visoka koncentracija upravnih zgradb, trgovin ter kulturne ter gastronomske ponudbe, pa tudi drugih storitvenih dejavnosti in izobraževalnih ustanov. Predvajanje glasbe na gostinskih vrtovih samo po sebi ni problem.

Problem postane šele, ko presega mejne vrednosti hrupa. Vendar pa v tem primeru rešitev ni v prepovedi predvajanja glasbe, pač pa v ozaveščanju ali sankciji kršitelja.«

Starejše novice