Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 1.3.2023 09:37
Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani vabi k cepljenju proti HPV, cepite se lahko do 19. ure.

Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani danes vabi na cepilni dan proti humanim papilonavirusom. Cepljenje v zdravstvenem domu na Aškerčevi 4 poteka od 7. ure zjutraj, trajalo pa bo vse do 19. ure.

Brezplačno cepljenje je na voljo za vse študentke-zamudnice (rojene leta 1998 ali mlajše, ki še niso bile cepljene), samoplačniško pa za vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV.

Cena samoplačniškega cepljenja je 70 evrov na odmerek.

Cepilni dan je namenjen vsem, ki se še nikoli niso cepili in bi se proti okužbi z virusom HPV radi cepili prvič, pa tudi tistim, ki so že prejeli katerega izmed odmerkov ter želijo opraviti cepljenje z drugim oziroma tretjim odmerkom.

Za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV je treba izvršiti celotno predpisano shemo cepljenja, ki jo sestavljajo trije odmerki.

Cepljenje proti HPV v Sloveniji od leta 2009

Proti okužbi s HPV se je v Sloveniji mogoče cepiti od leta 2009.

Cepljenje proti okužbi s HPV se izvaja ob sistematskem pregledu, ko deklice, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole, prejmejo prvi odmerek cepiva. Za zamudnice je cepljenje proti okužbi s HPV možno opraviti v splošnih ambulantah.

Ena najpogostejših spolno prenosljivih bolezni

Čez nekaj dni, 4. marca, sicer obeležujemo tudi mednarodni dan osveščanja o HPV.

Okužba s HPV predstavlja eno od najbolj pogostih spolno prenosljivih bolezni. Vsaj enkrat v življenju se okuži večina spolno aktivnih, z enim ali dvema tipoma HPV.

Največkrat so okužbe prehodne narave, ne povzročajo težav, imunski sistem ga po nekaj mesecih očisti. Okužbe z nizkorizičnim tipom HPV vodijo v nastanek genitalnih bradavic (kondilomov) in papilomov.

Trajna okužba z nevarnejšimi, visokorizičnimi tipi HPV pa pri majhnem odstotku okuženih lahko povzroči tudi predrakave in rakave spremembe nožnice in materničnega vratu (RMV) pri ženskah, raka na penisu pri moških ter zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Starejše novice