Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Pon, 2.1.2023 11:00
Na širšem ptujskem območju so pogrešane tri osebe. Še zmeraj odmeva zgodba Simone Meglič iz Destrnika, ki se s sprehoda nikoli ni vrnila. Svojci po Sloveniji pa še vedno čakajo, da ponovno vidijo 95 svojih dragih.

Po Sloveniji še zmeraj ni pozabljena zgodba izginule Simone Meglič. Fotografije lepotice iz Levanjcev v občini Destrnik so hitro preplavile medije, njena zgodba pa ostaja nerazrešena. 

Odšla na sprehod in se nikoli ni vrnila

Simona je dom zapustila 10. decembra 2020. Odpravila se je na sprehod, mama jo je nazadnje videla ob šesti uri zjutraj, v njeni sobi. Le malo kasneje je ugotovila, da hčere več ni doma. 

Mama je z mislimi, da si Simona kuha kavo, preverila še kuhinjo. Njene edinke tudi tam ni bilo. 

Nič posebej zaskrbljujočega, saj se je Simona rada odpravila na jutranji sprehod po domači vasi, a je zmeraj s seboj vzela pasjega prijatelja rotvajlerja. Tokrat je ostal doma. 

Na hladen decembrski dan jo je nazadnje videl sosed. Simono je srečal, ko se je sprehajala po poti nazaj domov. Avto je obrnil, da bi jo pobral in ji prihranil razdaljo do tople hiše. Ob cesti je več ni našel. 

Zaskrbljeni so jo klicali, telefon je nekaj časa še zvonil, nato je obmolknil. 

Iskanje obupane družine, špekulacije

Iskalne akcije Simone so se vrstile. Iskali so jo policisti, gasilci, prijatelji, družina, pa psi, konjeniki. Brez sreče. 

Oče Simone Meglič je v začetku januarja 2021 za Planet TV razkril, da meni, da jo je kdo pobral, saj se je družila s prijatelji iz Maribora, a doma ni želela povedati, kdo so. 

»To so jo neki pobrali, pa adijo. Mislim ... Imam občutek, da ni druge možnosti,« je s težkim srcem za Planet TV povedal oče in dodal, da si le želi, da bi ji lahko še enkrat zapel.

»Policisti še vedno izvajajo aktivnosti za njeno izsleditev«

Iz Policijske uprave Maribor so za Ptujinfo dejali, da policisti še vedno izvajajo aktivnosti za izsleditev pogrešane Simone. 

Še zmeraj preverjajo vsako pridobljeno informacijo, ki bi lahko pripomogla k izsleditvi, a do danes še ni bila izsledena. Z zbiranjem obvestil in aktivnostmi nadaljujejo.

Na širšem območju Ptuja pogrešane tri osebe

Na območju Policijske postaje Ptuj so trenutno pogrešane tri osebe. Ena med njimi je Simona Meglič iz Levanjcev. 

Leta 2008 je izginil Bojan Bedžuh iz Ptuja. Rojen leta 1952 je Bojan izginil oblečen poletno, s seboj je imel denarnico, ki je skrivala tri fotografije dragih, ki so jim začela minevati leta brez njega - ženo, sina in hči. 

Od leta 2000 je pogrešana tudi Stanislava Koprivc iz Prerada v Dornavi. Rojena leta 1949 je izginila 11. maja 2000 - takrat so jo še zadnjič videli.

95 obrazov, 95 razlogov za hitre prijave 

Trenutno je na seznamu pogrešanih oseb 95 obrazov - nekaterih svojci niso videli že desetletja. Najdlje je pogrešan Franc Selišnik iz Podolševe iz Solčave. Izginil je maja 1969, je pa tudi med redkimi izginulimi, katerega poziva ne opremlja slika. Tako je iskanje Franca še oteženo. 

Zgodba, ki je v slovenskem prostoru posebno burila duhove je zgodba 11-letne deklice iz Ljubljane. Maja Vojvoda je bila komaj deklica, ko je leta 1986 izginila. Danes bi štela 48 let. 

Celoten seznam pogrešanih oseb si lahko ogledate na tej obarvani povezavi

Policisti ponovno pozivajo vse, ki bi pogrešano osebo opazili ali karkoli vedeli o izginotju, da kontaktirajo policiste. Na policiste se lahko obrnete tudi s kakršnokoli informacijo, ki bi lahko bila koristna za izsleditev pogrešanih. 

Pokličete lahko na telefonsko številko 113 oziroma na anonimni telefon policije 080 1200. Z informacijami se lahko javite tudi na najbližjo policijsko postajo. 

Večina prijav ima srečen konec, a prijaviti je treba takoj 

Dlje kot je oseba pogrešana, manjša verjetnost je, da jo bodo policisti našli živo. Kljub temu je bilo v zadnjih letih kar nekaj primerov, ko se je pogrešana oseba pojavila živa in zdrava, v nekaterih primerih celo po desetih ali petnajstih letih.

Večina prijav pogrešanja je podana v enem dnevu in v enem dnevu je večina pogrešanih oseb tudi najdena.

Policisti ugotavljajo, da je polovica odraslih pogrešanih najdena v dveh do treh urah, v roku desetih ur je najdeno več kot 70 odstotkov pogrešanih, v 24 urah več kot 80 odstotkov.

V več kot polovici primerov so pogrešani otroci prijavljeni že v roku ene ure in skoraj 90 odstotkov pogrešanih otrok je prijavljenih v osmih urah po pogrešanju.

Približno v štirih urah po prijavi je najdenih preko 90 odstotkov vseh pogrešanih otrok do 14. leta starosti. Večinoma pogrešane otroke najdejo žive in zdrave.

Slovenija ima v primerjavi z drugimi evropskimi državami zelo nizek delež pogrešanih oseb na število prebivalcev. Dejansko je število prijavljenih pogrešanih oseb v Sloveniji že leta konstantno in se giblje okoli 500 oseb letno. 

Starejše novice