Ljubljanainfo
Ned, 1.1.2023 14:00
Z vstopom v leto 2023 je tudi nekaj zvenečih imen slovenskih prvoligašev vstopilo v zadnjih šest mesecev pogodbe, ko lahko že sklenejo dogovor o poletni selitvi v drugo sredino.

Nekateri prvoligaši so po zaključku jesenskega dela sezone že predstavili prva imena, s katerimi bodo zakorakali v drugi del prvenstva.

Najbolj dejavni so bili v Fazaneriji, saj so decembra sklenili dogovor s četverico novincev, tudi Ivanom Šarićem, ki je bil v prejšnji sezoni kot posojeni nogometaš Hajduka eden najvidnejših adutov Radomelj. 

Matko Obradović in Žan Karničnik, nekdanja člana Mure, sta se v zadnjem mesecu leta 2022 pridružila Celju, prvega zimskega novinca pa so potrdili tudi pri vodilni dvojici Prve lige Telemach, Olimpiji in Kopru.

V Ljudskem vrtu so vsaj za zdaj razkrili to, s kom so podaljšali sodelovanje, to sta storila Menno Bergsen in Luka Uskoković, vse pa je dogovorjeno tudi z Gregorjem Sikoškom. Mariborski trio spada med nogometaše, ki bi bili po koncu sezone prosti nogometaši.

Prav na to skupino nogometašev pa smo se ozrli v tokratnem prispevku. Kdo so najbolj zanimiva imena, ki jim bodo poleti potekle pogodbe? Pri tem smo si pomagali s seznamom deponiranih pogodb pri Nogometni zvezi Slovenije.

Olimpija lahko ostane brez nekaj pomembnih adutov

Iz seznama dostavljenih pogodb lahko vidimo, da dogovor s koncem sezone poteče Timiju Maxu Elšniku, kar pa ne drži. Ljubljančani so že maja potrdili, da so sodelovanje s svojim kapetanom podaljšali do poletja 2025, a očitno pogodbe še niso poslali na naslov zveze.

Kljub temu v vodilnem moštvu Prve lige Telemach najdemo nekaj vidnih členov, ki vstopajo v zadnje mesece pogodbe. V zadnjih tednih se največ piše o Almedinu Ziljkiću, ki ga želi Sarajevo, a naj bi zeleno-beli odškodnino pol leta pred iztekom pogodbe navili na kar 500 tisočakov.

Če pogledamo še podrobneje, se pogodba izteka tudi Mario Kvesiću, ki je s šestimi goli in asistencami med najučinkovitejšimi zmaji, Aldairju Djaloju ter branilcema Đorđu Crnomarkoviću in Goranu Miloviću.

Šuler in Rajbar pohitela s sklepanjem dogovorov

Kot že zapisano, je mariborski športni direktor Marko Šuler že pred dnevi potrdil, da je z Luko Uskokovićem, Mennom Bergsnom in Gregorjem Sikoškem uskladil vse glede podaljšanja skupne poti. Bo to v kratkem storil še s katerim nogometašem?

Pogodba se s koncem sezone izteče kar trem soimenjakom, Roku Maherju, ki je bil jeseni posojen Bistrici, Roku Sirku in Roku Kronavetru. Slednji je pri Damirju Krznarju predvsem eno od orožij s klopi, medtem ko sta v napadu prednost pred Sirkom dobila Roko Baturina in Žan Vipotnik.

Tudi Denis Rajbar, športni direktor Mure, je pred tedni segel v roko s Klemnom Puckom in Gregorjem Balažicem, vse pa kaže, da dolgoletne zgodbe v Fazaneriji ne bo podajšal Alen Kozar.

Medtem ko naj bi Mirlind Daku kot posojeni napadalec Osijeka tudi spomladi zabijal v dresu Mure, velja izpostaviti še dva izposojena nogometaša. Mihajlo Baić je bil med tistimi, ki so na pokalni tekmi z Gančani najbolj razočarali, Dardan Shabanhaxhaj pa nekaterih pristašev Mure še ni povsem prepričal.

Bravo, Celje in Domžale ponujajo največ zanimivih imen 

Če gre verjeti podatkom s seznama, precej zanimivih imen ponuja tudi Bravo. Almin Kurtović se je že znašel na seznamu želja Mure, dolgoletni član kluba iz Šiške pa ni edini nosilec ljubljanske igre, ki mu poleti poteče pogodba.

David Flakus Bosilj, Tamar Svetlin, Stefan Milić in Ivan Šaranić so v slovensko prestolnico le posojeni, v zadnjega pol leta dogovora pa so sodeč na seznam vstopili Simon Nsana, Nemanja Jakšić, Žan Trontelj in Martin Kramarič. Gre za nogometaše, ki so že uveljavljeni v Prvi ligi Telemach.

Ob trenutni kadrovski politiki Celjanov je precej verjetno, da vsi celjski nogometaši po poteku pogodbe ne bodo ostali v knežjem mestu. 

Matjaž Rozman in Metod Jurhar se bosta po prihodu in bogati pogodbi Matka Obradovića verjetno morala sprijazniti z vlogo rezervista, ki je že jeseni pripadla Maticu Vrbancu. Pogodba se izteka Jonu Špornu, Neneju Gbambleju in Vasiliju Janjičiću, ki je doslej prepričal predvsem kot igralec za drugi polčas.

Tudi pri Domžalčanih najdemo precej dolg spisek tistih, ki so v zadnjih šestih mesecih pogodbe. Bartol Barišić in Andrej Đurić sta posojena ob Kamniško Bistrico, že pregovorno enoletno podaljšanje pa poleti skleneta Slobodan Vuk in Matej Podlogar. S koncem sezone 2022/23 dogovor poteče tudi dolgoletnemu vratarju Ajdinu Mulaliću, pa tudi Nerminu Hodžiću

Arnel Jakupović, za katerega so Domžalčani Empoliju plačali odškodnino, je v zaključku prve polovice prvenstva postal zgolj eden od jokerjev s klopi, svoj prostor iščeta Nikola Jovićević in Emir Saitoski, medtem ko je bil Christian Schoissengeyr eno od najbolj standardnih domžalskih imen jeseni.

Rajčević zaključuje profesionalno kariero

Tudi Ivico Guberca, ki je jeseni prevzel polna pooblastila športnega direktorja Kopra, po predstavitvi prvega novinca Matthiasa Fanima čaka še precej dela, vsaj kar se tiče podaljševanja pogodb. 

Kot je moč razbrati iz seznama pogodb, le-te potečejo prvemu vratarju Adnanu Goluboviću, bočnim branilcem Mateju Palčiču, Luki Kambiču in Milanu Šimčaku, ob Nikoli Krajinoviću in Brightu Edomwonyiju pa tudi Rudiju Požegu Vancašu, ki se je v Slovenijo vrnil po kratki epizodi v tujini.

S koncem leta 2022 je pogodba potekla Aleksandru Rajčeviću, zgodba pa ne bo dobila podaljšanja. Šestintridesetletni branilec, ki se je sredi leta 2010 na Bonifiko vrnil po desetih sezonah v Ljudskem vrtu, je večji del jeseni presedel na klopi, kariero pa bi lahko nadaljeval v nižjih italijanskih ligah.

Nejc Mevlja, Matija Širok, Denis Klinar, Alen Krajnc, Žan Leban, Luka Vekić, Jan Andrejašič in ostali spadajo med nogometaše Gorice, ki bodo prosti nogometaši po koncu sezone 2022/23. Nič kaj krajša ni niti sežanska lista. Omenimo zgolj Jana Koprivca, Žigo Ovseneka, Mihaela Briškega, Nabila Khalija in Fahda Ndzengueja.

S koncem leta 2022 je pogodba potekla Galu Primcu in Luki Gučku, ki naj bi ostal v Radomljah, čeprav se je po poročanju Planet nogometa dogovarjal z Bravom. Zadnjih šest mesecev pogodbe je pred Leonom Sevrom in Emilom Velićem.

Starejše novice