Foto: posnetek zaslona oddaje Tarča
Patricija Fašalek
Pet, 9.9.2022 14:58
Dušan Smodej se je po izbruhu afere Smodej pojavil v včerajšnji epizodi oddaje Tarča in podal svoj odziv na dogodke. Vendar pa so se pojavile številne kritike na to, kako je bila oddaja zastavljena …

Kulturnik Dušan Smodej, ki ga obtožujejo domnevnih spolnih napadov in finančnih prevar, je v oddaji Tarča predstavil svojo plat zgodbe.

Vse obtožbe o domnevnem spolnem nasilju še vedno zanika, saj pravi, da je tudi on »celotno zgodbo izvedel iz medijev in z družbenih omrežij«.

Povedal je, da ga policisti do danes še niso zaslišali, čeprav je policija nedavno izdala sporočilo za medije, kjer so navedli, da so od prejema informacij o hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja opravili več deset razgovorov, nekaj oseb pa še iščejo.

»Ne, policija me ni obiskala. Kar vem o tej preiskavi, je to, kar sem prebral iz medijev,« je dejal Smodej.

»Pred hišo jo je pretepel in posilil v lastni postelji«

Policisti domnevne žrtve pozivajo k prijavam, saj anonimni zapisi na spletu za ukrepanje ne zadostujejo. Do sedaj je, po navedbah oddaje Tarča, oprijemljiva le ena izpoved, in sicer gre za prijateljico domnevne žrtve: 

»Odhajali so z nekega 'after partyja', ona je hotela oditi domov spat, Dušan pa je hotel seksati z njo in je ni pustil pri miru. Šel je za njo, tekel za taksijem, ni ga hotela spustiti v hišo, pred hišo jo je pretepel in posilil v lastni postelji.«

V oddaji so predstavili sporočila deviantnih zapisov, ki jih je Smodej poslal v dopisovanju dekletu. Smodej korespondence ni zanikal, je pa izpostavil, da gre za spolno fantazijo, ki je ni realiziral.

Predstavljena je bila tudi njegova korespondenca z bivšim dekletom, ki je anonimni profil na Instagramu z izjavami deklet ustvarila.

Izginila Uranjekov in Smodejev telefon

Spregovoril je tudi o prijatelju Romanu Uranjeku, znanem slikarju, ki je pred dnevi storil samomor. Smodej se je z Uranjekom srečal večer pred njegovo smrtjo. »O razlogih za njegov samomor ne morem sklepati ali kakorkoli razmišljati,« je povedal. 

Uranjek naj bi takrat Smodeja po njegovih besedah podprl in mu svetoval, naj zapusti Slovenijo, saj se Smodej ni več želel nahajati v državi, kjer se proti njemu vrstijo ovadbe in obtožbe.

Sumljivo ostaja dejstvo, da sta po Uranjekovi smrti izginila tako njegov telefon kot tudi telefon Smodeja.

»Težko gledljiva oddaja«

Po predvajani epizodi oddaje so se pojavili številni komentarji, v katerih so mnogi obsodili ustvarjalce oddaje Tarča in njihovo predstavitev problematike.

Med drugim so se oglasili tudi v Inštitutu 8. marec. V svoji objavi na Facebooku so zapisali:

»Vprašanja, ki se nam porajajo ob gledanju današnje Tarče:

1. Zakaj osumljenega spolnega nadlegovanja in nasilja še pred končanimi postopki na policiji spustiš na televizijo in mu omogočaš nepreverjeno predstavljanje dejstev?
2. Zakaj ga policija še ni zaslišala?
3. Kakšno sporočilo takšno odmerjanje prostora daje vsem žrtvam spolnega nadlegovanja in nasilja? 
4. Kakšen je namen tovrstnih oddaj, če v njej ni strokovnjakov ali strokovnjakinj s področja spolnega nasilja?«

»Težko gledljiva oddaja danes. Nedostojno. Nespoštljivo. Neprofesionalno. Tračarsko,« je v komentarju na to objavo zapisala uporabnica družbenega omrežja Facebook. 

Da oddaja »izgublja na kvaliteti« in da je šlo za »bizarno oddajo«, so dodali še drugi komentatorji. 

Starejše novice