zalastritof
Tor, 1.6.2021 06:49
Predstavljamo pet tehnoloških pogruntavščin, zaradi katerih bo vaše življenje v prestolnici enostavnejše.

Tokrat pustimo ob strani aplikacije, ki olajšujejo pogost vsakdanji problem, in sicer »kaj bo za kosilo«, kot sta Wolt in Ehrana, pa tudi Google Maps, ki na dnevni ravni rešuje raznovrstne potovalne zagate. Katere aplikacije so še tiste, ki vam bodo v Ljubljani prihranile kar nekaj časa in živcev?

1. Bicikelj

Promet v Ljubljani v zadnjih letih postaja vse bolj zgoščen. Parkirišča so, predvsem če želite jeklenega konjička v centru mesta parkirati za več ur, dokaj draga, avtobusi nekoliko zamudni, električni skiroji niso ravno za vsakogar, kolo pa vam na vsakem drugem vogalu zlahka ukradejo.

Predvsem za sončne in tople dni je najbolj praktična rešitev sistem izposoje koles Bicikelj

Na letni ravni boste za uporabo tega sistema plačali zgolj tri evre. Prva ura vožnje je vedno brezplačna, dodatna ura stane en evro, druga dodatna ura dva evra, vsaka naslednja dodatna ura pa štiri evre.

Z aplikacijo na telefonu imate natančen pregled nad prostimi kolesi in parkirnimi mesti zanje; kolo si najenostavneje izposodite z uporabo aplikacije in pritiskom gumba na ključavnici parkiranega kolesa.

Bicikelj je dobra rešitev predvsem za spremenljive dneve, ko zjutraj dežuje, popoldne pa se nebo razjasni. Tako lahko greste zjutraj v mesto z avtobusom, domov pa se vrnete s kolesom.

Naložite aplikacijo za iOS ali Android

2. Urbana in klepetalni robot Ljubo

Na pametni telefon si za lažje premike po mestu naložite aplikacijo Urbana. Gre za virtualno vrednostno kartico, ki jo lahko napolnite prek sistema VALÚ ali kar na Urbanomatu. 

Ena od funkcij aplikacije je plačilo vožnje z mestnim avtobusom. Končno se lahko poslovite od prenašanja drobiža po žepih za parkiranje na zunanjih javnih parkirnih mestih, saj lahko znesek za plačilo parkirnine poravnate kar prek pametnega telefona, parkirnino pa lahko v aplikaciji podaljšate tudi na daljavo.

Naložite aplikacijo za iOS ali Android.

Če se večinoma prevažate z mestnim avtobusom in avtobus vedno za las zgrešite, je pravi naslov za vas klepetalni robot Ljubo. Je del Facebook profila Mestne občine Ljubljana, v stik z njim pa pridete v aplikaciji Messenger. 

Obvešča vas o prihodih avtobusov, pa tudi prostih postajah sistema Bicikelj in na javnih parkirnih mestih. Ljubu lahko tudi oddate pobudo, ki jo želite nasloviti na ljubljansko občino.

Komunikacija s klepetalnim robotom je sila preprosta. Vse, kar morate storiti, je, da v pogovor napišete ključno besedo, kot je recimo »avtobus«, nato pa vas Ljubo vodi do želenih informacij.

3. Aplikacija za souporabo vozil (angl. car sharing)

Če se ne morete izogniti uporabi avtomobila, a si želite hitro in priročno izkušnjo, je prava izbira souporaba vozila. Gre za sistem, pri katerem plačate samo toliko, kolikor avtomobil dejansko uporabljate, nimate pa skrbi s plačevanjem goriva, zavarovanja ali parkirnine. 

Za znesek, ki ga poravnate, se upoštevajo čas najema in prevoženi kilometri. Več specifičnih informacij si lahko preberete na spletni strani priljubljenih ponudnikov souporabe vozil, kot sta Avant2go in Share’ngo.

Še ena pozitivna lastnost uporabe tovrstnega sistema je, da gre za najem električnih vozil, ki je trajnostno naravnan, torej brez škodljivih emisij, ki jih povzročajo običajna vozila.

4. Google Drive

Verjetno Googlove storitve, združene v Google Drive, večina že zelo dobro pozna. A njihovo uporabnost vseeno velja še enkrat poudariti. 

Google Drive enostavno povežete s profilom na Gmailu, na mobilni telefon pa si nato lahko naložite tudi ločeni aplikaciji Google Docs in Google Sheets, znotraj katerih lahko dokumente ustvarjate in dopolnjujete kar na pametnem telefonu. 

Najboljše pri uporabi je, da se vse spremembe, narejene na katerikoli od vaših naprav, povezani z internetom, avtomatično shranjujejo. Tako lahko recimo nekaj podrobnosti v dokument dodate kar med potjo v službo, ko prispete na cilj pa preprosto nadaljujete, kjer ste ostali, brez nepotrebnega kopiranja vsebine iz enega dokumenta v drugega in morebitne izgube pomembnih podatkov.

Naložite aplikacijo za iOS ali Android.

5. Aplikacija za ustvarjanje pdf datotek

Čeprav je v prestolnici fotokopirnica praktično na vsakem vogalu, je običajno vedno zaprta ravno takrat, ko jo resnično potrebujete. Če doma nimate tiskalnika, ki omogoča tudi skeniranje dokumentov, ste verjetno že kdaj v zadnjem trenutku obupano iskali rešitev, kako v najkrajšem možnem času priti do pdf različice določenega dokumenta, da bi se izognili zamudi roka za oddajo.

Tudi za to zagato rešitev ponuja kar naprava, ki jo imate večino dneva v dlani. Ustvarjanje pdf dokumentov namreč prek fotografiranja dokumenta omogočajo številne aplikacije, med njimi recimo Soda PDF Merge in Adobe Acrobat.
 

Starejše novice