Nika Vajnhandl
Ned, 30.5.2021 07:46
Najprej je bila le kavarna Istanbul, ki je nudila najboljšo turško kavo in baklavo v mestu. Prejšnji petek pa se je odprla še restavracija Istanbul, kjer nam ponujajo še žar turške jedi.

Ismail Ince je lastnik kavarne in tudi nove restavracije Istanbul. V Slovenijo je iz mesta Antalya v Turčiji prišel pred tremi leti in po letu življenja v Sloveniji ugotovil, da Ljubljani primanjkuje dobrih restavracij in kavarn, predvsem takšnih, ki bi ponujale pristno tujo kulinariko. 

Kavarna Istanbul

Kavarna Istanbul se je odprla že leta 2019. Od takrat kavarna uspešno posluje, ustavila pa je ni niti koronakriza, saj so v tem času kavo in slaščice ponujali »za sabo«. Kavarna namreč ponuja pravo turško kavo, pa tudi prave turške slaščice, od katerih je gostom najljubša baklava.

»Upal bi si trditi, da imamo najbolj kakovostno baklavo v Ljubljani,« za Ljubljanainfo pove Ince, lastnik kavarne Istanbul. Baklavo namreč pripravljajo po turškem receptu njegove družine. »Postrežemo pa jo z močnim turškim čajem, ki je narejen iz črnega čaja. Tako pride do balanca sladkega in grenkega,« razlaga.

Ponujajo tudi originalno turško kavo. Za pripravo te je potrebno nekoliko več časa, a ravno čas, ki si ga vzamejo za vsako kavo ali baklavo posebej, dela to kavarno pristnejšo kot ostale.

Restavracija Istanbul

Prejšnji petek pa se je odprla še nova restavracija Istanbul, ki je podaljšek, dodatek kavarni. 

V restavraciji ponujajo predvsem turške jedi z žara.

»Ne uporabljamo zamrznjenih hran, vse kar dobite postreženo, je pripravljeno sveže,« razlaga Ince, lastnik restavracije Istanbul.
Gostje restavracije podajajo zadovoljne komentarje. »Najbolj jim je všeč okus tega, kar postrežemo. In to je tudi naša največja promocija. Ljudje ne nesejo domov ambienta, ampak nesejo poln želodec. Če je zadovoljen želodec, je zadovoljna tudi stranka,« pove Ince, ki nove restavracije ne reklamira na nikakršen drug način, kot da le prijazno odpira vrata, vsem, ki si želijo poskusiti novih okusov.

»Če je gostom všeč naša hrana, jo priporočijo naprej. Priporočilo bližnjega prijatelja pa tako ali tako bolj šteje, kot sto reklam,« pove. 

Kot so se gosti kavarne Istanbul zaljubili v njihovo baklavo, pa gosti restavracije začenjajo vzljubljati njihovo adano.

Nova restavracija je na Bežigradu – na Dunajski cesti 37

Turška kulinarika v Ljubljani

»Ko sem prišel v Ljubljano, sem opazil, da turističnemu sektorju nekaj manjka. Manka kulturne raznolikosti se opazi tudi v pomanjkanju tujih restavracij. Ker imam rad Ljubljano, sem želel ljudem tukaj ponuditi vsaj malo okusa drugih dežel,« za Ljubljanainfo razlaga Ince. 

V Ljubljani sta namreč kavarna in sedaj tudi restavracija Istanbul edina ponudnika s turško hrano.

V času koronakrize so se ostale turške restavracije v Ljubljani zaprle. Tako smo prikrajšani za okušanje turških jedi v turški restavraciji Safran in turški restavraciji Yildiz Han, ki sta bili že tako eni redkih turških restavracij v Sloveniji.

Ismail Ince vas vabi, da novo turško restavracijo poskusite vsaj enkrat: »Vsaj enkrat pridite in poskusite naše jedi. Večina teh gostov, ki so že bili tukaj ne obžaluje obiska. Vsi se vračajo.«

Starejše novice