Rok Terkaj - Trkaj
Ljubljanainfo
Sre, 1.3.2023 07:00
Interaktivna glasbena predstava prihaja na odre po celi Sloveniji.

Repki je naslov knjige in albuma; gre za kombinacijo poezije in rapa, ki na odre po vsej Sloveniji prihaja v obliki interaktivne glasbene predstave.

V tej bosta gledalce v svet poezija in rapa popeljala slovenski repar Rok Terkaj – Trkaj in dr. Igor Saksida, poznavalec mladinske književnosti.

Slednji je izbral raznovrstno poezijo slovenskih pesnikov, kot so Oton Župančič, Tone Pavček, Anja Štefan, Feri Lainšček, Peter Svetina, Lila Prap, Miroslav Košuta, Dane Zajc, Niko Grafenauer, Andrej Rozman - Roza in drugih, Trkaj pa jih je dopolnim z repi z motivi in tematiko iz otroke poezije.

Vseslovenska turneja se bo pričela 25. marca v ljubljanskem Kino Gledališču Bežigrad in se nadaljevala po večjih slovenskih mestih vse do konca aprila 2023. 

Kot je mogoče prebrati v napovedi turneje, so Repki nekaj novega v našem prostoru, »saj otrokom ponujajo kakovostno poezijo  na zabaven in melodičen način, ki je otrokom blizu. Interaktivna glasbena predstava je primerna za otroke od četrtega leta dalje«.

»Vsak od komadov je celovito in vrhunsko narejen. Če kdaj katerega izpustimo, otroci jokajo. Dobesedno pridejo v solzah in sprašujejo, zakaj je bilo temu tako. In čeprav sem zelo samokritičen, lahko rečem, da smo z ekipo naredili dobro delo in da album deluje v celoti in da so vsi komadi hudi.« 

Interaktivna glasbena predstava

Kot nam je povedal Trkaj, je predstava zasnovana tako, da je zadaj zaslon, na katerem bodo predvajane animacije, vezane na pesmi. Prisotni bodo tudi plesalci.

Vizualizacija je, kot je pojasnil, vezana predvsem na besedilo, »da se lahko mladi tudi učijo«. 

Ideja je pognala iz plodnih tal predstave v SiTi Teatru, za katero je bilo veliko zanimanje. »Sedem, osem predstav zapovrstjo je bilo razprodanih; ko smo imeli še približno mesec dni do prve predstave, smo sprevideli, da bo treba otrokom in občinstvu ponuditi še nekaj več. Luka Maček, ki je vrhunski vizualni kreativec, je prišel na idejo tovrstne vizualizacije in takrat smo začeli delati na tem,« nam je povedal Trkaj.

Pri izboru poezije ni sodeloval, »ker ceniva znanje in strokovnost drug drugega«, so pa nekateri od predlogov bili samo »povod za pesem«, drugi pa za »remake«. »Izbor je po vplival čisto po občutku. Na nekaterih točkah je zaradi tega nastala nova pesa, na drugih adaptacija.«

Ko ga pobaramo po potencialnih hitih, pove, da so Repki album, ki je »precej kompleten«.

»Vsak od komadov je celovito in vrhunsko narejen. Če kdaj katerega izpustimo, otroci jokajo. Dobesedno pridejo v solzah in sprašujejo, zakaj je bilo temu tako. In čeprav sem zelo samokritičen, lahko rečem, da smo z ekipo naredili dobro delo in da album deluje v celoti in da so vsi komadi hudi.« 

Temu pristavi, da imata, če je to merilo, največ ogledov pesmi Uganke in Tok Rad.

V nastajanju je že drugi album, tako imenovani Repki 2. Delajo na šestem komadu; Trkaj računa, da če bodo nadaljevali z istim tempom, bi ga morali zaključiti do junija, izdati pa bodisi septembra bodisi oktobra. 

Starejše novice