Patricija Fašalek
Sre, 30.3.2022 07:00
Ulica, ki v centru Ljubljane najbolj izstopa, je prav gotovo Trubarjeva. Je izjemno živahna in posebna, s svojo pestro ponudbo trgovin, restavracij in lokalov pa privlači tako tujce kot domačine.

Trubarjeva ulica je ena najstarejših ulic v Ljubljani, saj je bilo njeno ime prvič omenjeno že leta 1802.

Nedavno je bila deležna prenovljenega videza, saj je zaradi obnove in gradnje kanalizacije, vodovoda, plinovoda, vročevoda, optične strukture in javne razsvetljave dobila tudi nova tlakovana tla.

Menjava starih razmajanih granitnih kock z novimi, lepo položenimi, ji je nekoliko odvzela del identitete, saj se je opustošen izgled lepo dopolnjeval s številnimi grafiti, ki krasijo ulico.

Izginili so tudi čevlji, ki so bili obešeni preko električnih kablov v zraku.

Zgodbe o visečih čevljih

Viseči čevlji so dolgo burili duhove in ljudje so ustvarjali zgodbe, kaj naj bi ti čevlji sporočali, saj jih je moč najti v različnih ulicah po celem svetu.

Ena izmed legend, ki je krožila o čevljih na Trubarjevi ulici, se glasi, da so jih tja postavili prekupčevalci drog.

Tako so ljudje, ki so želeli od njih kaj kupiti, vedeli, kje jih najdejo. Ta zgodba sicer najverjetneje ni resnična.

Trgovinice, restavracije, street foodi in kavarne pa še naprej vztrajajo v svoji kaotični postavitvi in raznolikosti, kar daje Trubarjevi unikaten izgled.

Že sam sprehod po ulici omogoča posebno izkušnjo: slišati je mogoče različne jezike, grafiti in obešene zastavice obarvajo predel, najti je mogoče kuhinje iz celega sveta, pa tudi stvari, za katere morda niste niti vedeli, da jih lahko tukaj najdete.

Trgovine z dežniki, klobuki in starinami

Če se odpravimo v smeri od Prešernovega trga navzgor, je Galerija Emporium s svojim art nouveau arhitekturnim stilom jasna točka, zaradi katere vemo, da smo se znašli med Trubarjevo in Miklošičevo.

V bližini imata svoje prostore tudi Akademija za gledališče, radio, film in televizijo in Soba pobega.

Veliko bolj zanimive pa so majhne lokalne trgovinice. V Zrno do zrna lahko kupimo naravno zdravo hrano, v sosednji kitajski trgovini pa sestavine za pripravo pravega kitajskega obroka. 

Starinarnica Antika Carniola svoje mesto na ulici zaseda že dobrih trideset let, zanimiva pojava pa sta tudi Klobuki Mimi in trgovina Dežnik. Malo naprej se najdejo tudi antikvariat, indijska trgovinica Madal Bal in trgovina z rabljenimi oblačili Textile house.

Na drugi strani

Ob prečkanju ceste pa se na drugi strani začne pravo vzdušje: Trubarjeva postane nekoliko ožja in bolj nagnetena. Od Hiše eksperimentov dalje najdemo najrazličnejšo ulično hrano: falafel, korejska, vietnamska, lebanonska, raw pasta, burgerji, kitajska, indijska in afriška hrana, ni da ni. 

Zelena štacuna, ki prodaja pripomočke za kajenje marijuane, trgovina s starimi ploščami Recordslo in Toma Mate se najdejo le malo naprej. 

Trgovinica za yerba mate čaje Toma Mate je nova pridobitev Trubarjeve, saj se je pojavila šele pred dvema tednoma. Lastnica je Milena Povše, ki prihaja iz Argentine in je že 20 let v Sloveniji. 

»Trubarjeva je super. S to ulico sem od nekdaj veliko v stiku, moji otroci so praktično zrastli tukaj. Je zelo multi-kulti, najbolj funky, kot jo kličemo. Ko sem iskala prostor, sem si absolutno želela biti na Trubarjevi, ker je tako lepo. Ima pa še veliko potenciala za organizacijo kakšnih dogodkov,« je povedala Povše za Ljubljanainfo

Starejše novice