Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 19.4.2023 15:08
Univerza v Mariboru se je odzvala na diskriminatorne zapise zoper 23-letno študentko. Ta je bila deležna napadov, ker kot transpolna oseba v eni od mariborskih osnovnih šol opravlja dvotedensko prakso.

23-letna Lucienne-Beatrice Krstova je magistrska študentka pedagogike in poučevanja anglistike, ki na eni od mariborskih osnovnih šol te dni opravlja 14-dnevno prakso. 

Nekaj dni po začetku opravljanja prakse so se na družbenem omrežju Facebook začeli pojavljati sovražni zapisi skrajnežev, ki jih moti, da gre za trasspolno osebo.

Skrbnik skupine Svet roditeljev Slovenije je zapisal, da naj bi se nova učiteljica po mariborski osnovni šoli sprehajala »z brado, našminkana, v krilu in visokih petah«. Čeprav nič od tega naj ne bi držalo, je člane skupine celo pozval, naj pišejo vodstvu šole. 

»Odvzeli so mi zasebnost in me ogrozili. Strah me je,« se je za Žurnal24 odzvala Krstova. Skrbi jo, ker so člani skupine v Svet roditeljev Slovenije v objavi označevali tudi člane navijaške skupine Viole. Incident je prijavila policiji.

Fakulteta je Krstovi izrekla javno podporo. Zapisali so, da se jim zdi presojanje na podlagi osebnih okoliščin popolnoma nesprejemljivo. Ponudili so ji, da prakso prekine, a se je odločila, da jo bo nadaljevala, saj so jo na šoli dobro sprejeli.

Univerza v Mariboru: Priznavamo in spoštujemo raznolikost spolnih identitet

V zvezi z diskriminacijo študentke se je odzval tudi Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru. 

Odziv rektorja mariborske univerze objavljamo v celoti.

»Študentka Univerze v Mariboru, ki trenutno opravlja pedagoško prakso na eni od mariborskih osnovnih šol, je bila v tem tednu zaradi svoje spolne identitete in spolnega izraza deležna spletnega sovražnega govora in diskriminacije.

To so spremljali pozivi k objavi fotografij in osebnih podatkov študentke, pritiski na institucijo, ki omogoča opravljanje študentske prakse, izpostavljena je bila celo povezava med spolno identiteto študentke in njenimi pedagoškimi kompetencami. 

Dogajanje zahteva nujen premislek o tem, kakšne posledice lahko imajo tovrstne izjave in dejanja na življenja transspolnih oseb. V skladu s poslanstvom Univerze v Mariboru, ki poudarja krepitev humanističnih vrednot, kulture dialoga, kakovosti bivanja in globalne pravičnosti, priznavamo in spoštujemo raznolikost spolnih identitet, to pa ultimativno pomeni enakovredno sobivanje različnih skupin ljudi tako znotraj akademske skupnosti kot širše v družbi. 

Verjamemo, da s spoštovanjem raznolikosti ne spreminjamo samo pogojev bivanja za osebe, ki doživljajo diskriminacijo, ampak prispevamo k oblikovanju progresivne vizije družbene pravičnosti in družbene spremembe.«

Starejše novice