Fotografija je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 13.7.2022 10:19
Čustvena zgodba očeta, ki je prek družbenih omrežjih delil zgodbo, da živi s transspolnim otrokom, ki se je rodil kot fant, ampak je ženska.

Transspolne osebe so najpogosteje popolnoma razkrite v LGBT+ skupnosti in prijateljem. Najredkeje pa so popolnoma razkriti staršem oziroma skrbnikom in učiteljem.

Prav tako je mamam razkritih več oseb kot očetom, pri čemer statistični podatki iz leta 2019 govorijo, da kar tretjina oziroma 31 odstotkov transspolnih oseb očetom ni razkritih.

Razkritje v javnih prostorih je za vse transspolne osebe lahko zelo tvegano, saj je prav to lokacija, kjer transspolne osebe doživljajo največ diskriminacije. 

Čustvena izpoved očeta

Nekatere osebe so začutile že v rani mladosti, nekatere v času pubertete in najstništva, nekatere v srednjih letih ali tudi kasneje, da se njihov spol ne ujema s spolom, ki ji je bil pripisan ob rojstvu.

In takšno zgodbo in o pogumu svojega otroka, je preko družbenih omrežjih delil Matjaž Odlazek

Na družbenih omrežjih je zaokrožila zgodba Matjaža Odlazka, ki jo objavljamo v celoti.

»Da sem pogumen, sem slišal od ene dveh. Pogumen? Ne, niti najmanj. Samo fotr sem. Samo fotr, ki stoji svojemu otroku ob strani in mu želi le dobro. Sej to je naloga fotrov, ne? On je pogumen. Oziroma, ona je pogumna. Izpostaviti se na tak način, ko veš, da bo mega zajeban, pa čeprav hočeš biti sam to, kar si. Za to je treba met jajca. Pa čeprav boš čez en cajt ostal brez njih.

Živeti s transspolnim otrokom. 

Ja, prav ste prebrali in ja, to pomen tist, kar si mislite. Moj otrok se je rodil kot fant, ampak je ženska. Zajebano za razumet, vem, tud za mene je bilo …

Bilo je ene tri, štiri leta nazaj, niti nisem več ziher kolk. V šoping centru v Celju smo kupovali neka oblačila in kot se spodobi, sem se zraven neskončno dolgočasil. Odtaval sem nekam po svoje, mal gledat tehnično robo v Big Bangu in čez čas prišel nazaj v tiste štarcune z oblekami. Žena je bla čist bleda. 

'Kua je?'

'Nč, ti bom pol povedala.'

'Kua pol, kr zdele mi povej, ku vidm, da je neki narobe.'

Mal sma se umaknila na stran, Marina je neki cajta lovila sapo, videl sem, da ne gre glih za običajne stvari.

'Nejc mi je povedu, da je ženska. Da je ženska že od kar se zaveda sebe, pa je zbiral pogum nama povedat.'

Evo, če ste se kdaj spraševali, kaj pomeni 'strela z jasnega', to je to. Niti slučajno si nisem nikol mislil, niti slučajno nisem nikol prebral nobenih znakov. V filmih se takšna odkritja velikokrat romantizirajo. Oče objame otroka in v naslednjem kadru vsi pojejo Lahko ti podarim samo ljubezen (no, nek njihov ekvivalent) in mahajo z mavrično zastavo.

'O kurba'

To sem spravil skupaj. Klasična beseda, ki jo v Trbovljah uporabljamo za izraz sreče, žalosti, veselja, presenečenja in še ostalih 70 duševnih stanj, je tudi tokrat prišla prav. Mal sem gledal Marino, mal v svoje čevlje in za vsak slučaj še enkrat ponovil: 'O kurba'.  

Na poti domov smo bili bolj tiho. Vsi smo mel velik za sprocesirati. Ko pridemo v Trbovlje, smo se odločili, da si damo vsi skup malo časa in prostora. Marina je šla k moji mami, ji povedat in se mal zjokat, jaz pa sem naredil to, kar naredi vsak dec, kadar nima niti najmanjšega pojma, kaj bi sam s sabo. Šel sem na pir.

*Tole se bo nadaljevalo. Pa ne zarad tega, da bi blo bolj napet za brat, kot je bilo z Zdravkotom, ampak ker je kar velik tega, pa bi blo preveč za prebrat naenkrat. Če se komu ljubi šerat, komot, mogoče bodo prebral tud kakšni starši, ki se ukvarjajo z enako zadevo. Pa bojo vidli, da ni to konc sveta. Seveda ni piknik, ne bom lagal, ampak konc sveta pa tud ni.

Naslednjič: Faza je to, ziher je sam faza.«

Kdo so transspolne osebe?

Pri transspolnih osebah se spol, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu, ne ujema s spolno identiteto, ki jo čuti oseba sama in s katero se identificira.

Zato transspolna oseba doživlja neujemanje med lastno spolno identiteto in tisto, ki ji jo je pripisala družba.

»Transspolnost je krovni izraz za vse spolne identitete, ki temeljijo na človekovem čutenju in doživljanju sebe in so lahko v skladu z njima tudi preoblikovane.

Transspolnost ne temelji na nujnosti ujemanja ob rojstvu pripisanega biološkega spola in osebne spolne identitete, temveč zajema vse spolne identitete, ki niso v skladu s spolom, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu. Vključuje vse spolne identitete, ki presegajo, modificirajo ali negirajo družbeno zahtevane norme glede spola in spolnih identitet.«  

Starejše novice