zalastritof
Pet, 4.2.2022 18:13
Pod geslom Niti ena manj! se je ob 17. uri v Ljubljani začel protestni shod, ki opozarja na patriarhalno nasilje.

Slovenijo je v tem tednu pretresel umor 41-letnice, ki se je zgodil v naselji v okolici Sevnice.

Na policijski postaji v Sevnici se je v torek popoldne okoli 18. ure zglasil 47-letni moški s šestimi mladoletnimi otroki in v pogovoru policistom povedal, da njegova žena leži doma mrtva.

Po navedbah zanesljivih virov naj nasilje nad umorjeno 41-letnico ne bi izhajalo samo s strani očeta, eden od sinov naj bi bil v postopku zaradi sostorilstva.

V Sektorju Ž, mesečni radijski oddaji o feministični politiki, kulturi, umetnosti in aktivizmu na Radiu Študent, so dopoldne napovedali protestni shod, s pričetkom ob 17. uri na Prešernovem trgu.

Gre za shod proti patriarhalnemu nasilju, osrednje geslo shoda pa je: Niti ena manj!

Hierarhija, ki omogoča razvrednotenje in izkoriščanje

»Femicidi niso osamljeni primeri družinske drame, ampak umori žensk*, inter, nebinarnih ali trans oseb zaradi njihovega spola ali spolne identitete. Za tem leži celoten sistem patriarhalnega nasilja, kar moramo ozavestiti v širšem javnem prostoru. Femicid ni zasebni problem, ampak družbeni in ga je kot takega treba naslavljati,« so pred dogodkom zapisali na Facebook strani Sektorja Ž.

Zapisali so še: »Patriarhalno nasilje se začne tako, da nas sili v kategorije in s tem ustvarja hierarhijo, ki omogoča razvrednotenje in izkoriščanje. Ta strukturna devalvacija je osnova patriarhalne samopodobe tudi v sodobni slovenski družbi.«

»Zavzemimo mesto kot simbolni prostor za politizacijo patriarhalnega nasilja! Zasebno je in ostaja politično!« so pozvali pred shodom.

Starejše novice